Instalacja super minimalna Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
baslow

Instalacja super minimalna Debiana

Post autor: baslow »

Witam wszystkich jestem na tym forum nowy, ponieważ właśnie teraz żywo zacząłem się interesować Debianem...
Linuksa używam od paru ładnych latek ;) głównie było PLD w zasadzie zawsze było to PLD.

A że czasem trzeba coś w życiu zmienić to:

Zabrałem się za instalację Debiana z CD netinst 4.0 tylko instalacja systemu podstawowego to jakieś 150 pakietów, myślę że aż tylu nie potrzebuję. I dlatego moje pytania:
  1. Czy mam gdzieś możliwość wyboru jakie pakiety będą zainstalowane w systemie podstawowym?

a może:
  2. Tak jak w PLD --- czy jest instalacja z poziomu chroot gdzie wszystko można zrobić ręcznie, może wiecie gdzie jest jakiś post o tym? Może instrukcja? Manual? Małe how-to?
Dzięki.

Pozdrawiam.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
baslow

Dzięki, postaram się coś pokombinować.
Musi się to dać jakoś okroić ;) nie żebym potrzebował ale tak właśnie lubię.
[quote="winnetou"]P.S chroot też jest w Debianie ]
Nie no serio? Nie miałem pojęcia :P

Nie no żartuję. Wiedziałem, że jest ale chroot chrootem. Ale jak to instalować tym chrootem?

Dzięki, pozdrawiam.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
baslow

No dobrze... Starałem się ale mi się nie udało ale dać się na pewno da - tylko jak?

Czy instalator ETCHa z CD netinstall ma gdzieś, a jak ma to gdzie i czy da się zmienić listę pakietów, które ma zainstalować?

Albo jak instaluje tym całym debootstrapem to czy on ma gdzieś listę pakietów które ma zainstalować i jak można ją zmienić?

Szczerze to najbardziej by mi pasowało jakby się dało to w instalatorze zmienić. Macie jakieś informacje o tym?

Dzięki i pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

baslow pisze:Czy instalator ETCHa z CD netinstall ma gdzieś, a jak ma to gdzie i czy da się zmienić listę pakietów, które ma zainstalować?
To można częściowo zmienić wybierając tryb instalacji ,,ekspert'' lub przez przygotowanie własnej wersji instalacyjnej. Jak ją przygotować jest w dokumentacji.
Najmniejszą wersją instalacyjną Debiana jest wersja businesscard.iso.
Spis dostępnych pakietów na poszczególnych płytach znajduje się na serwerze z obrazami iso w katalogach:
list-cd i list-dvd
baslow

fnmirk pisze:To można częściowo zmienić wybierając tryb instalacji ,,ekspert'' lub przez przygotowanie własnej wersji instalacyjnej. Jak ją przygotować jest w dokumentacji.
Ekspert nie pomaga - system podstawowy instaluje mi się na 500M 150 paczek

Nie da się jakoś prościej - zmodyfikować listy pakietów które instalator instaluje? Zainstalować tego jakoś aptem - z internetu - tylko tego co chcę? Nie ma gdzieś dokumentacji jak to zrobić - oczywiście o ile się w ogóle tak da.

Pozdrawiam

[Dodano: 2008-10-23, 10:03]
fnmirk pisze:Najmniejszą wersją instalacyjną Debiana jest wersja businesscard.iso.
Spis dostępnych pakietów na poszczególnych płytach znajduje się na serwerze z obrazami iso w katalogach:
list-cd i list-dvd
Niestety nic z tego.
Wersja businesscard też instaluje te 150 pakietów.
Tak samo wersja instalacji expert.

Nie da się prościej niż zmiana obrazu płyty? Jakaś edycja jakiegoś pliku? Ręczne instalowanie po pakiecie?

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

[Dodano: 2008-10-23, 12:51]
Skąd instalator wie jakie pakiety z płyty czy z internetu ma zainstalować? Gdzie jest jakiś spis tego co ma zostać zainstalowane?

Dzięki
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

baslow pisze:Ekspert nie pomaga - system podstawowy instaluje mi sie na 500M 150 paczek
Skoro chcesz mieć system super minimalny to po co instalujesz "System podstawowy"?

W okienku http://debian.linux.pl/staff/install/33 ... owania.jpg odznacz wszystko!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jest taki pomysł: http://night.jogger.pl/2007/11/17/insta ... aleznosci/.
Autor uważa że można zainstalować Debiana przy bardzo minimalnych wymaganiach. Jednak wymaga to sporej wiedzy i bardzo dobrej znajomości systemu.
Nie sprawdzałem. ¯yczę powodzenia.
baslow

ruun pisze:Skoro chcesz mieć system super minimalny to po co instalujesz "System podstawowy"?

W okienku http://debian.linux.pl/staff/install/33 ... owania.jpg odznacz wszystko!
O ile pamiętam to otrzymanie tego okienka wiąże się z tym że system podstawowy już mam zainstalwoany - nie da się przejśc do wyboru pakietów czy jakiegokolwiek okna związanego z instalowaniem nie instalując systemu podstawowego - dziś jeszcze podlubie...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ