Witam
Przy instalacji w/g poradnika velmafii jeśli zostawię zaznaczone w "Wybór oprogramowania" system podstawowy to instalator wgrywa mi na HD 98 dodatkowych pakietów, jeśli odznaczę system podstawowy to wgrywa tylko 15 pakietów ale tak czy inaczej wszystko działa normalnie. Jedyna różnica to ta, że z zaznaczonym systemem podstawowym instalator tworzy dodatkowo katalog lib64 (oczywiście nie jest pusty).
Czy te biblioteki z katalogu lib64 są niezbędne ? potrzebne ? lepiej je doinstalować ?
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu mój dostawca netu wymieni mi Ralinka rt2400 na jakąś "linuksową" kartę :
zrobiłem tak profilaktycznie aptitude remove rt2400, przez modconf wyłączyłem moduł rt2400 a następnie go wykasowałem, z aliasów też wykasowałem a i tak system przy wczytywaniu coś tam wypisuje o ra0 ? Gdzie powinienem jeszcze poszukać czegoś o tej paskudnej karcie aby się jej całkowicie pozbyć z systemu ?
Instalacja - lib i lib64
witam
aloha
nie zagłębiałem się jakie to dodatkowe biblioteki się instalują, ale zapewne gdy ich nie zainstalujesz, to potem przy instalowaniu jakiegoś nowego oprogramowania dociągną się jako zależności. Sam polecam je zainstalować, bo nie zajmują dużo miejsca, a i tak zapewne potem ściągną się jako zależności.jang pisze:Przy instalacji w/g poradnika velmafii jeśli zostawię zaznaczone w "Wybór oprogramowania" system podstawowy to instalator wgrywa mi na HD 98 dodatkowych pakietów, jeśli odznaczę system podstawowy to wgrywa tylko 15 pakietów ale tak czy inaczej wszystko działa normalnie. Jedyna różnica to ta, że z zaznaczonym systemem podstawowym instalator tworzy dodatkowo katalog lib64 (oczywiście nie jest pusty).
Czy te biblioteki z katalogu lib64 są niezbędne ? potrzebne ? lepiej je doinstalować ?
aloha
Ostatnio instalowałem Debiana około 2 tyg. temu (teraz mam bez lib64) i ciągle jest to install to remove ale katalog lib64 ani myśli się utworzyć. Zastanawiam się czy to nie ma związku z architekturą komputera (mam i686 a kernel 2.6.18-3-686 <-sam się taki zainstalował) i może jednak powinienem tak to zainstalować jak pisałeś w poradniku. Prawdopodobnie będzie kolejne install (marzy mi się że już ostatnie) ale dopiero jak dostanę nową sieciówkę.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź