Apt-get i aptitude - próbuj

Ogólne pytania dotyczące systemu
beetls

Apt-get i aptitude - próbują odinstalować system

Post autor: beetls »

Witam, mam zainstalowanego Debiana Sid/Lenny. Przy instalacji jakiegokolwiek programu zarówno apt-get czy aptitude sugerują odinstalowanie połowy systemu:

Kod: Zaznacz cały

debian:/home/peter# apt-get install lyx
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  libhsqldb-java-gcj libconvert-binhex-perl krdc imlib11 libdb4.6++ krfb kppp
  kshisen kmoon kmahjongg ksim libkscan1 kwifimanager kcharselect
  knewsticker-scripts kdessh libpth20 kmrml kleopatra kdegames-card-data ksvg
  pinentry-gtk2 libsensors4 dirmngr kdepim-kfile-plugins libcrypt-ssleay-perl
  ksnapshot liblockdev1 libexif-gtk5 kooka konsolekalendar libwxgtk2.8-0
  libkexif1 ttf-dustin libcdk5 libkdegames1 kdepim-kio-plugins kcalc
  libpcap0.8 libpisock9 dosfstools libmimelib1c2a klipper kandy
  libfinance-quote-perl kdeedu-data kdemultimedia-kappfinder-data kontact
  kdeadmin-kfile-plugins kweather ksmserver ksysguard libsmbios1 librss1 dcraw
  libgadu3 libmime-tools-perl mpeglib kmenuedit ncbi-data kicker-applets
  ttf-kochi-gothic khexedit kedit libkleopatra1 korganizer
  kdenetwork-kfile-plugins kbstate arts ark kcron libgnomeprint2.2-data
  ttf-sjfonts libtiff-tools libncbi6 dcoprss ksysv libksieve0 libupnp3 kuser
  libhtml-tableextract-perl kdf libksba8 libwxbase2.8-0 libkpimidentities1
  libcrypto++7 gnupg-agent kpf libopensync0 kdnssd kdemultimedia-kfile-plugins
  fifteenapplet edict knotes libarts1-mpeglib lesstif2 kgamma ppp
  networkstatus libkpimexchange1 libindex0 kanjidic knetworkconf imlib-base
  ksysguardd libgeoip1 konq-plugins libkmime2 gnome-icon-theme kpersonalizer
  libarts1-audiofile libmeanwhile1 libgpgme11 libvibrant6a libkdeedu3
  libkgantt0 knewsticker samba-common kopete kdelibs kappfinder eyesapplet
  winbind indi kate kdelirc superkaramba libgraphicsmagick1 xviewg
  libjpeg-progs kget libgnomeprint2.2-0 kgpg kate-plugins libgsmme1c2a
  libboost-python1.34.1 gpgsm libgnomeprintui2.2-0 gnupg2
  kdeaddons-kfile-plugins libarts1-xine libgnomeprintui2.2-common
  kdepim-kresources kdepim-wizards kmilo kaudiocreator libgnomecups1.0-1
  kdepasswd libnews-nntpclient-perl kmix
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
  lyx-common
Sugerowane pakiety:
  rcs dvipost tex4ht hevea tth latex2html groff gnuhtml2latex wv chktex noweb
  sgmltools-lite linuxdoc-tools texlive-latex-extra latex2rtf
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  lyx lyx-common
0 aktualizowanych, 2 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 7345kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 37,8MB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]?
Nigdy nie mieszałem apta z aptitude. Zawsze używałem tylko jednego z nich, aptitude na komputerze z zainstalowanym Lennym (repozytoria tylko dla lennego), a apt-get na laptopie z Sidem. Problem występuje zarówno na komputerze jak i na laptopie! I właśnie na komputerze jakiś czas temu przy instalacji "mechanicznie" wcisnąłem enter i miałem po systemie. Trochę trwało zanim postawiłem go na nogi.
Wprawdzie mogę to ignorować (w przypadku apt-get, bo aptitude prosi o potwierdzenie na wyrzucenie połowy systemu), gdyż instalacja przebiega poprawnie, ale zastanawia mnie skąd to wynika. Nie udało mi się nic znaleźć na ten temat, czy ktoś wie w czym problem i jak można go rozwiązać?
Z góry dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Obawiam się, że jedyne właściwe wyjaśnienie polega na stwierdzeniu, że jednak APT jest skopany (pomijając już skopanie go stosowaniem różnych menedżerów aktualizacji, co jak twierdzisz - u Ciebie nie występuje). Od czasu do czasu klasyfikuje jakieś pakiety, jako niepotrzebne już w systemie, pomimo tego, że w istocie potrzebne są. Itp. Najczęściej dzieje się tak, kiedy zainstalowałeś jakiś metapakiet, a następnie udało się w jakiś sposób zmienić część pakietów zainstalowanych tym metapakietem. To jednakże nie jest wyjątkiem i istnieją inne jeszcze sytuacje, które to powodują. Faktem natomiast, że mając już jakieś doświadczenie z kilkoma dystrybucjami - jeśli mnie pamięć nie myli - wyłącznie w Debianie spotkałem się z taką sytuacją. W systemach z RPM raczej to nie występowało, stąd mój wniosek, że problem tkwi w APT i sposobie tworzenia zależności w plikach deb.
To jednak jedynie sugestia.
Co z fantem zrobić? Nie mam pojęcia. Jedyne rozwiązanie, jakie mi przychodzi do głowy w przypadku apt-geta, to uruchomić Synaptika (jeśli można, bo łatwiej), wejść do zakładki z programami autoremove, bo jeśli mnie pamięć nie myli wszystkie wymieniane przez apta jako do automatycznego usunięcia tam będą i... ponownie je zainstalować :) Problem zwykle niknie, ale czy to jest właściwa droga do jego usunięcia i czy nie ma jakiejś prostrzej - nie wiem.
Skoro problem jest z bazą zależności to przydałoby się po prostu ją przebudować. Niestety, w tym momencie nie mam czasu zająć się man dpkg lub czymś takim, bo może tam jest jakieś rozwiązanie.
beetls

Dzięki za odpowiedź i sugestię. Przykro słyszeć, że może to być problem samego Apta. Również "próbowałem" różnych dystrybucji. W sumie jestem nowym użytkownikiem linuksa, bo mniej więcej od 2 lat. Przez rok skakałem z dystrybucji na dystrybucję, testując ich sporą ilość, aż zaprowadziło mnie to do Debiana. I tak już zostało. Nie wyobrażam sobie obecnie niczego innego zainstalowanego na laptopie. Zwłaszcza, że oprócz apta wszystko działa bez problemów, łącznie ze sprzętem i różnymi sterownikami. Czytają jakie to ludzie mają problemy, myślałem często, że chyba jestem jakimś szczęściarzem :-D Mam nadzieję, że coś jednak uda mi się z tym zrobić. Wieczorem wypróbuję rozwiązanie z synaptikiem. Dzięki
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pavbaranov pisze:Obawiam się, że jedyne właściwe wyjaśnienie polega na stwierdzeniu, że jednak APT jest skopany
Polemizowałbym z takim twierdzeniem. Moim zdaniem winę w takich sytuacjach ponosi użytkownik.
Nie pilnujący dystrybucji i narzędzia. Jeżeli instalujemy i usuwamy często pakiety do dochodzi do takiej sytuacji.
Wystarczy wykonać ponowną instalację pakietów z poziomu apta. Synaptic nic na to nie zaradzi.

Wystarczy wykonać:

apt-get install libhsqldb-java-gcj libconvert-binhex-perl krdc imlib11 libdb4.6++ krfb kppp
  kshisen kmoon kmahjongg ksim libkscan1 kwifimanager kcharselect
  knewsticker-scripts kdessh libpth20 kmrml kleopatra kdegames-card-data ksvg
  pinentry-gtk2 libsensors4 dirmngr kdepim-kfile-plugins libcrypt-ssleay-perl
  ksnapshot liblockdev1 libexif-gtk5 kooka konsolekalendar libwxgtk2.8-0
  libkexif1 ttf-dustin libcdk5 libkdegames1 kdepim-kio-plugins kcalc
  libpcap0.8 libpisock9 dosfstools libmimelib1c2a klipper kandy
  libfinance-quote-perl kdeedu-data kdemultimedia-kappfinder-data kontact
  kdeadmin-kfile-plugins kweather ksmserver ksysguard libsmbios1 librss1 dcraw
  libgadu3 libmime-tools-perl mpeglib kmenuedit ncbi-data kicker-applets
  ttf-kochi-gothic khexedit kedit libkleopatra1 korganizer
  kdenetwork-kfile-plugins kbstate arts ark kcron libgnomeprint2.2-data
  ttf-sjfonts libtiff-tools libncbi6 dcoprss ksysv libksieve0 libupnp3 kuser
  libhtml-tableextract-perl kdf libksba8 libwxbase2.8-0 libkpimidentities1
  libcrypto++7 gnupg-agent kpf libopensync0 kdnssd kdemultimedia-kfile-plugins
  fifteenapplet edict knotes libarts1-mpeglib lesstif2 kgamma ppp
  networkstatus libkpimexchange1 libindex0 kanjidic knetworkconf imlib-base
  ksysguardd libgeoip1 konq-plugins libkmime2 gnome-icon-theme kpersonalizer
  libarts1-audiofile libmeanwhile1 libgpgme11 libvibrant6a libkdeedu3
  libkgantt0 knewsticker samba-common kopete kdelibs kappfinder eyesapplet
  winbind indi kate kdelirc superkaramba libgraphicsmagick1 xviewg
  libjpeg-progs kget libgnomeprint2.2-0 kgpg kate-plugins libgsmme1c2a
  libboost-python1.34.1 gpgsm libgnomeprintui2.2-0 gnupg2
  kdeaddons-kfile-plugins libarts1-xine libgnomeprintui2.2-common
  kdepim-kresources kdepim-wizards kmilo kaudiocreator libgnomecups1.0-1
  kdepasswd libnews-nntpclient-perl kmix 
Jeżeli nie wykona tego za jednym razem to należy przeprowadzić całą operację dzieląc na mniejsze partie do ponownej instalacji.

Tak duża zaległość w systemie to wyłącznie wina użytkownika.

Używam polecenia apt-get od zawsze i nigdy nie zrobił nic czego sam własnoręcznie mu nie kazałem. Tak samo w tej sytuacji apt nie usunie tych pakietów.
Ich usunięcie może nastąpić jedynie po wydaniu polecenia:

apt-get autoremove
Zainstaluj ponownie te pakiety i wszystko będzie dobrze. Komunikat można też ignorować jednak z czasem będzie denerwujący i może się zrobić zamieszanie w systemie.
beetls

dziękuję za wyjaśnienia, nie omieszkam zaraz spróbować. Natomiast ciekawi mnie co masz na myśli pisząc o "winie użytkownika" w takich sytuacjach. Owszem na laptopie mam system od mniej więcej roku i mogłem coś "skopać" w tym czasie, ale na komputerze stacjonarnym problem pojawił się "zaraz" po instalacji i to przy korzystaniu z aptitude a nie apta. Pytam nie żeby się czepiać, ale żeby uniknąć ew. błędów na przyszłość. Raz jeszcze dzięki za odpowiedź na zapytanie.

[ Dodano: 2008-10-16, 17:46 ]
ponowne zainstalowanie wszystkiego z poziomu apta faktycznie pomogło :) Raz jeszcze dzięki za pomoc. Szkoda tylko, że nie wiem co spowodowało ten bałagan. Wiedziałbym na przyszłość czego nie robić lub co robić aby sytuacja się nie powtórzyła. Wszelkie sugestie są więc mile widziane :-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Polecałem synaptika wyłącznie ze względu na to, że łatwo widać co instalować, a co w istocie jest niepotrzebne.
A odnośnie paczkowania, metapakietów itp. pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Co do apta - nie wiem. Mam pewne podejrzenia. Z pewnością mogę jednak stwierdzić, że urpmi czy yum w tym zakresie zachowują się chyba jednak lepiej.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Zwyczajnie na Lennym czy Sidzie takie wypadki sa mozliwe i trzeba sie z tym pogodzic. Problem raczej gdzies tkwi w zaleznosciach metapaczek, ktore sie w tych wersjach Debiana zdarzaja. Tak jak zdarzaja sie mniejsze lub wieksze problemy przy kolejnych obrazach Lennego.
Druga sprawa to wystrzegac sie mieszania z obu wersji istotnych pakietow z bibliotekami dla systemu czy srodowisk graficznych. Zapuszczac update przynajmniej raz na 2-3 tygodnie by nagle nie pojawialo sie pozniej hurtem aktualizacji na polowe systemu.
Coz po to sa ustabilizowane wersje systemu z dogranymi zaleznosciami, zeby zwykly uzytkownik nie musial stawac przed takimi problemami ;]
parox

Post autor: parox »

Jeśli można, wczoraj miałem podobny problem. Jego rozwiązanie okazało się banalnie proste.
  1. Kod: Zaznacz cały

Ctrl + Alt + F1
    Logujemy się na swoje konto, bądź od razu na konto root.
  2. Wyłączamy X-y by się łatwiej pracowało bez błędów.

GNOME:

/etc/init.d/gdm stop
    Bądź dla KDE:

/etc/init.d/kdm stop
  3. Wdajemy polecenie ,,autoremove'' oraz instalujemy wszystko na nowo.

Dla apt-get:

apt-get autoremove && apt-get install gnome-desktop-environment
    Bądź jeśli używamy aptitude:

aptitude autoremove && aptitude install gnome-desktop-environment
  4. Włączamy X-y
    GNOME:
    gdm
    KDE: I gotowe. Mamy zmieniony początkowy wygląd ale możemy sobie go przywrócić.
Pozdrawiam.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

parox pisze:

apt-get autoremove && apt-get install gnome-desktop-environment
Bardzo kreatywne "rozwiązanie". Nie ma sensu zaprzęgać takiej metapaczki. Przykładowo u mnie zainstalowanie jej pociągnęłoby masę do niczego niepotrzebnych mi pakietów.

$ aptitude install gnome-desktop-environment -s
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  evolution evolution-plugins totem totem-gstreamer
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  apache2-utils{a} apache2.2-bin{a} apache2.2-common{a} at-spi{a} avahi-daemon{a} bogofilter{a} bogofilter-bdb{a} bogofilter-common{a} brasero{a} brasero-common{a} cheese{a} dasher{a} dasher-data{a} ekiga{a} empathy{a} epiphany-browser{a} epiphany-browser-data{a} epiphany-extensions{a} epiphany-gecko{a} espeak{a} espeak-data{a} evolution-common{a} evolution-webcal{a} fast-user-switch-applet{a} festival{a} festlex-cmu{a} festlex-poslex{a} festvox-kallpc16k{a} ggzcore-bin{a} gnome-accessibility{a} gnome-accessibility-themes{a} gnome-backgrounds{a} gnome-bluetooth{a} gnome-cards-data{a} gnome-codec-install{a} gnome-desktop-environment gnome-games{a} gnome-games-data{a} gnome-games-extra-data{a} gnome-mag{a} gnome-netstatus-applet{a} gnome-nettool{a} gnome-orca{a} gnome-pilot{a} gnome-pilot-conduits{a} gnome-user-guide{a} gnome-user-share{a} gnuchess{a} gnuchess-book{a} gok{a} gstreamer0.10-nice{a} gstreamer0.10-tools{a} gucharmap{a} guile-1.8-libs{a} gvfs-bin{a} hamster-applet{a} javascript-common{a} libapache2-mod-dnssd{a} libapr1{a} libaprutil1{a} libaprutil1-dbd-sqlite3{a} libaprutil1-ldap{a} libatspi1.0-0{a} libavahi-core6{a} libavahi-gobject0{a} libavahi-ui0{a} libbrasero-media0{a} libbrlapi0.5{a} libcolorblind0{a} libcryptui0{a} libdaemon0{a} libempathy-common{a} libempathy-gtk-common{a} libempathy-gtk19{a} libempathy23{a} libespeak1{a} libestools1.2{a} libexchange-storage1.2-3{a} libgail-gnome-module{a} libggz2{a} libggzcore9{a} libggzmod4{a} libgnome-bluetooth2{a} libgnome-mag2{a} libgnome-pilot2{a} libgnome-speech7{a} libgnomecups1.0-1{a} libgnomeprint2.2-0{a} libgnomeprint2.2-data{a} libgnomeprintui2.2-0{a} libgnomeprintui2.2-common{a} libgsl0ldbl{a} libgssdp-1.0-1{a} libgstfarsight0.10-0{a} libgtk-vnc-1.0-0{a} libgtkhtml-editor-common{a} libgtkhtml-editor0{a} libgtkhtml3.14-19{a} libgtksourceview-common{a} libgtksourceview1.0-0{a} libgupnp-1.0-2{a} libgupnp-igd-1.0-2{a} libjs-jquery{a} libloudmouth1-0{a} libmikmod2{a} libmissioncontrol-client0{a} libmissioncontrol-server1{a} libnautilus-burn4{a} libnice0{a} libnss-mdns{a} libopal3.6.4{a} libopenobex1{a} libosp5{a} libpisock9{a} libpisync1{a} libportaudio2{a} libpt2.6.4{a} libpt2.6.4-plugins{a} libsdl-mixer1.2{a} libsmpeg0{a} libswfdec-0.8-0{a} libtelepathy-farsight0{a} libtelepathy-glib0{a} libtelepathy2{a} mousetweaks{a} obex-data-server{a} openssl-blacklist{a} pkg-config{a} python-apt{a} python-brlapi{a} python-bugbuddy{a} python-evince{a} python-evolution{a} python-gnome2-desktop{a} python-gnomeprint{a} python-gtksourceview{a} python-gtop{a} python-mediaprofiles{a} python-metacity{a} python-nautilusburn{a} python-pyatspi{a} python-rsvg{a} python-totem-plparser{a} seahorse{a} seahorse-plugins{a} sound-juicer{a} ssl-cert{a} swfdec-gnome{a} telepathy-gabble{a} telepathy-mission-control{a} telepathy-salut{a} vinagre{a} vino{a} w3c-dtd-xhtml{a} wwwconfig-common{a} xulrunner-1.9-gnome-support{a}
0 pakietów aktualizowanych, 159 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych.
Do pobrania 173MB/180MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 444MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  evolution-plugins: Wymaga: libcamel1.2-14 (< 2.27) ale zainstalowana jest wersja 2.27.5-1.
  evolution: Wymaga: libcamel1.2-14 (< 2.27) ale zainstalowana jest wersja 2.27.5-1.
             Wymaga: evolution-data-server (< 2.27.0) ale zainstalowana jest wersja 2.27.5-1.
  totem-gstreamer: Wymaga: totem-common (< 2.27) ale zainstalowana jest wersja 2.27.2-2.
  totem: Jest w konflikcie z: totem-gstreamer (< 2.27.1) ale zaplanowana jest instalacja wersji 2.26.2-2.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Instalacja następujących pakietów:
evolution [2.27.5-1 (experimental)]
evolution-common [2.27.5-1 (experimental)]
evolution-plugins [2.27.5-1 (experimental)]
libexchange-storage1.2-3 [2.27.5-1 (experimental)]
libgtkhtml-editor-common [3.27.5-1 (experimental)]
libgtkhtml-editor0 [3.27.5-1 (experimental)]
libgtkhtml3.14-19 [3.27.5-1 (experimental)]
totem-gstreamer [2.27.2-2 (experimental)]

Wynik: -190

Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  apache2-utils{a} apache2.2-bin{a} apache2.2-common{a} at-spi{a} avahi-daemon{a} bogofilter{a} bogofilter-bdb{a} bogofilter-common{a} brasero{a} brasero-common{a} cheese{a} dasher{a} dasher-data{a} ekiga{a} empathy{a} epiphany-browser{a} epiphany-browser-data{a} epiphany-extensions{a} epiphany-gecko{a} espeak{a} espeak-data{a} evolution evolution-common{a} evolution-plugins evolution-webcal{a} fast-user-switch-applet{a} festival{a} festlex-cmu{a} festlex-poslex{a} festvox-kallpc16k{a} ggzcore-bin{a} gnome-accessibility{a} gnome-accessibility-themes{a} gnome-backgrounds{a} gnome-bluetooth{a} gnome-cards-data{a} gnome-desktop-environment gnome-games{a} gnome-games-data{a} gnome-games-extra-data{a} gnome-mag{a} gnome-netstatus-applet{a} gnome-nettool{a} gnome-orca{a} gnome-pilot{a} gnome-pilot-conduits{a} gnome-user-guide{a} gnome-user-share{a} gnuchess{a} gnuchess-book{a} gok{a} gstreamer0.10-nice{a} gstreamer0.10-tools{a} gucharmap{a} guile-1.8-libs{a} gvfs-bin{a} hamster-applet{a} libapache2-mod-dnssd{a} libapr1{a} libaprutil1{a} libaprutil1-dbd-sqlite3{a} libaprutil1-ldap{a} libatspi1.0-0{a} libavahi-core6{a} libavahi-gobject0{a} libavahi-ui0{a} libbrasero-media0{a} libbrlapi0.5{a} libcolorblind0{a} libcryptui0{a} libdaemon0{a} libempathy-common{a} libempathy-gtk-common{a} libempathy-gtk19{a} libempathy23{a} libespeak1{a} libestools1.2{a} libexchange-storage1.2-3{a} libgail-gnome-module{a} libggz2{a} libggzcore9{a} libggzmod4{a} libgnome-bluetooth2{a} libgnome-mag2{a} libgnome-pilot2{a} libgnome-speech7{a} libgnomecups1.0-1{a} libgnomeprint2.2-0{a} libgnomeprint2.2-data{a} libgnomeprintui2.2-0{a} libgnomeprintui2.2-common{a} libgsl0ldbl{a} libgssdp-1.0-1{a} libgstfarsight0.10-0{a} libgtk-vnc-1.0-0{a} libgtkhtml-editor-common{a} libgtkhtml-editor0 libgtkhtml3.14-19{a} libgtksourceview-common{a} libgtksourceview1.0-0{a} libgupnp-1.0-2{a} libgupnp-igd-1.0-2{a} libloudmouth1-0{a} libmikmod2{a} libmissioncontrol-client0{a} libmissioncontrol-server1{a} libnautilus-burn4{a} libnice0{a} libnss-mdns{a} libopal3.6.4{a} libopenobex1{a} libosp5{a} libpisock9{a} libpisync1{a} libportaudio2{a} libpt2.6.4{a} libpt2.6.4-plugins{a} libsdl-mixer1.2{a} libsmpeg0{a} libswfdec-0.8-0{a} libtelepathy-farsight0{a} libtelepathy-glib0{a} libtelepathy2{a} mousetweaks{a} obex-data-server{a} openssl-blacklist{a} pkg-config{a} python-brlapi{a} python-bugbuddy{a} python-evince{a} python-evolution{a} python-gnome2-desktop{a} python-gnomeprint{a} python-gtksourceview{a} python-gtop{a} python-mediaprofiles{a} python-metacity{a} python-nautilusburn{a} python-pyatspi{a} python-rsvg{a} python-totem-plparser{a} seahorse{a} seahorse-plugins{a} sound-juicer{a} ssl-cert{a} swfdec-gnome{a} telepathy-gabble{a} telepathy-mission-control{a} telepathy-salut{a} totem-gstreamer{a} vinagre{a} vino{a} w3c-dtd-xhtml{a} xulrunner-1.9-gnome-support{a}
0 pakietów aktualizowanych, 154 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych.
Do pobrania 173MB/180MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 441MB.
Kontynuować? [T/n/?]
Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
441MB z mojego punktu widzenia "śmieci" w systemie. :evil:

Poza tym, autor tematu miał problem głównie z pakietami związanymi z kde. Czyli miałby zainstalować całe kde i całe gnome? Nie, wystarczy wydać polecenie zainstalowania problematycznego pakietu aby zmienić jego status (z automatycznie zainstalowanego). Nie ma nawet potrzeby wcześniejszego usuwania paczek.

PS
parox pisze:

aptitude autoremove
Nie ma takiego polecenia.
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Miałem taki przypadek, że usunąłem połowę systemu. Moja wina, bo na Lennym chciałem całkiem się pozbyć ARTS-a i nie popatrzyłem na zależności i na to co mi apt-get pokazuje i pół systemu poleciało sobie.
Biblioteki arts są wymagane przez kde-base lub jeden z jego wymaganych pakietów, to jest taki efekt reakcji łańcuchowej.
Szczególnie odkąd wprowadzili instalacje ,,sugerowanych'' to wygląda tak, że usuwasz sobie jakiś tam programik, na przykład "żółte karteczki" i leci Ci z tym cały system.
To paranoja, wiem ale można doinstalować pakiet z SIiduksa, który wyłącza instalacje sugerowanych, a najważniejsze to patrzeć co się usuwa.
Poszukaj w apt-get naprawy zależności, wiem, że coś takiego jest ale nie mam pojęcia jaka jest komenda więc niestety musisz poszukać.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ