Witam! Zakupiłem bardzo okazyjnie router firmy Zyxel. Nie posiadam do niego zasilacza, jest w trakcie "załatwiania". Ale do rzeczy. Mam obawy, jak podłączyć router do internetu. Spójrzcie na zdjęcie:
Moje pytanie brzmi: jak podłączyć router do linii telefonicznej? Korzystam z Neostrady i nie bardzo wiem jak. Wszystkie porty są bowiem przystosowane do wtyczek RJ-45 (Ethernet), natomiast kabel telefoniczny ma wtyk RJ-11. Zaznaczam, że wtyczki PHONE/FAX nie wchodzą w grę, gdyż są one od VoIP.
A czy to jest w ogóle router ADSL? Ze zdjęcia wynikałoby, że jest to zwykły router DSL i żeby go podłączyć do neo będziesz jeszcze potrzebował modem ethernetowy ADSL.
W routerach DSL wejście od strony sieci będzie w takich urządzeniach najczęściej w standardzie RJ45, tak jak u Ciebie (wejście DSL) mogą one być wykorzystywana na przykład w większych sieciach LAN.
Twój router może też być przystosowany do współpracy z cyfrową linią telefoniczną ISDN (wskazuje na to nazwa) ale w wtedy na 100% nie będzie obsługiwał neo, gdyż ta wymaga do działania telefonicznej linii analogowej POTS. Najważniejszą częścią Routera ADSL jest dodatkowo wbudowany modem ADSL pozwalający się połączyć z siecią.
Odświeżam temat. 3 dni temu uruchomiłem ten routerek (tak późno, bo dość nietypowe zasilanie i dużo spraw na głowie). I tutaj problem w sensie podłączenia go do linii telefonicznej się odradza. Mam tak na dobrą sprawę 3 warianty:
1. Ten w zasadzie odpada, nie wiem, może coś źle robię - chodzi o wsadzenie wtyczki RJ11 do gniazda RJ45. Niby pasuje, na wielu forach użytkownicy twierdzą, że powinno działać. W moim przypadku tak nie jest.
2. Połączenie 2 routerów za pomocą kabla sieciowego (skrosowanego) w następujący sposób:
Internet <--------> Router 1 <--------> Router 2 <--------> Komputer
Wstępnie analizując to rozwiązanie, stwierdziłem że w Routerze 2 muszę wyłączyć DHCP. Czy to zadziała? Muszę jeszcze zmieniać jakieś maski albo dodać adresy MAC?
3. Istnieje kabel z jednej strony zakończony z jednej strony wtykiem RJ45 z drogiej RJ12. Dodatkowo w internecie znalazłem przejściówkę z RJ12 na RJ11. Czy połączenie: