[+] Compiz-fusion - nieprawid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
grzegorz314

[+] Compiz-fusion - nieprawidłowe wyświetlanie okien

Post autor: grzegorz314 »

Witam forumową społeczność.

¦wieżo zainstalowałem Debiana 4.0 z płytki debian-40r4a-i386-xfce-CD-1.iso, pobranej z oficjalnej strony. Jak widać jest to płytka z xfce, ale po instalacji zmieniłem zdanie i przerzuciłem się na KDE, z którego obecnie korzystam.

¯eby zainstalować Compiza dorzuciłem repozytorium deb http://download.tuxfamily.org/shames/de ... fx/stable/ ./, do sekcji screen w xorgu dopisałem:

Kod: Zaznacz cały

Option         "TripleBuffer" "true" 
Option         "no GLXFBConfig for depth 32" 
Option         "AddARGBVisuals" "True" 
Option         "AddARGBGLXVisuals" "True" 
Option         "DisableGLXRootClipping" "true"
dodałem nową sekcję

Section "Extensions" 
    Option         "Composite" "Enable" 
EndSection
Compiz się włączył i wszystko na pierwszy rzut oka wyglądało pięknie, ale okazuje się, że momentami okna wyświetlane są nieprawidłowo. Zamiast tekstu czy ikonek widzę szare tło, oprócz tego menu kde lub menu po prawo-kliku nie wyświetla się do końca (to znaczy widzę kilka pierwszych pozycji menu od góry, ale dół się nie ukazuje), czasem nie widać wpisywanego tekstu (na przykład w kwrite'cie lub w wierszu polecenia). Nie zawsze tak się dzieje, dlatego z reguły minimalizacja okna i ponowne jego wyświetlenie powoduje, że okno wraca do normalnego stanu (chociaż czasem przy czwartej-piątej maksymalizacji okienka). Tak się nie da normalnie pracować. Jeżeli nie do końca jasno opisałem, o co mi chodzi, to załączam plik z obrazkami.

Moje lspci wygląda tak:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge (rev 04)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 42)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801CAM ISA Bridge (LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801CAM IDE U100 (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
02:04.0 Communication controller: Conexant HSF 56k HSFi Modem (rev 01)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1410 PC card Cardbus Controller (rev 02)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82801CAM (ICH3) PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 42)
02:0e.0 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 41)
02:0e.1 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 41)
02:0e.2 USB Controller: NEC Corporation USB 2.0 (rev 02)
I jeszcze jedna rzecz:

$ compiz-check

Gathering information about your system...

Distribution:          Debian GNU/Linux (4.0)
 Desktop environment:   KDE
 Graphics chip:         ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
 Driver in use:         radeon
 Rendering method:      AIGLX

Checking if it's possible to run Compiz on your system...

Checking for texture_from_pixmap...               [ OK ]
 Checking for non power of two support...          [ OK ]
 Checking for composite extension...               [ OK ]
 Checking for FBConfig...                          [ OK ]
 Checking for hardware/setup problems...           [ OK ]
Na moje niedoświadczone oko wszystko wygląda w porządku, nie mam pomysłu jak to naprawić. Będę wdzięczny za pomoc.

[ Dodano: 2008-10-16, 09:28 ]
Znajomy podpowiedział mi żeby do sekcji "screen" w xorgu dodać linię

Option "XAANoOffScreenPixmaps" "true"
Rozwiązane.
ODPOWIEDZ