Brak karty wifi w lspci

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

2.6.24 musi wykryć tę kartę. I to nawet jeśli byś zainstalował "sam" kernel. Sprawdź raczej połączenia i/lub samą kartę.
cinek810

Post autor: cinek810 »

Wydaje mnie się, że problemem jest tutaj jakoś nie kompatybilna płyta główna. Chociaż nie ma co do niej żadnych szczególnych wymagań, a procesor z minimalnymi wymogami to ponoć 300Mhz, u mnie jest 400, za nic jednak nie chce to wystartować.

Ma ona już kilka, może blisko 10 lat. Jak pisałem na innym komputerze na 2.6.24 działa. Więc wiem że to nie kwestia jądra. Poza tym nie wiem czy w ogóle lspci zależy jakoś od jądra?

Połączenie sprawdzałem już kilkakrotnie.
sali
Beginner

Post autor: sali »

lspci wyświetla sprzęt zainstalowany w komputerze, a jądro tym sprzętem zarządza (zawiera do niego sterowniki i pośredniczy w komunikacji hardware-software)... tak lspci "jakoś" od jąrdra zależy.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

sali pisze:Połączenie sprawdzałem już kilkakrotnie.
Hmmm, może ciemny jestem, ale gdybyś mógł czarno na białym: czy jakikolwiek linux livecd (lub inny zainstalowany na nim) wykrył Ci tę kartę?
Stephen

Post autor: Stephen »

Mialem juz ten problem i chodzi o wersje szyny pci. Zapewne nasz nizsza niz wymaga karta. Niestety zazwyczaj tej informacji nie ma na pudelku ani w instrukcji. Kupilem ostatnio do servera karte wi-fi tp-linka i mialem to sano bo plyta glowna za stara (bx).

Nic nie poradzisz kup nowa, a ta sprzedaj... :-/
cinek810

Post autor: cinek810 »

Stephen, też doszedłem do tego wniosku, ale problem w tym, że na temat wersji szyny PCI nie można znaleźć nic.

Można jeszcze znaleźć karty, które będą działały na takiej starej płycie?
Stephen

Post autor: Stephen »

Na temat PCI w płyty głównej znajdziesz informacje w manualu (pewnie jest na stronie producenta w pdf).
Co do kart to tak są takie ale trzeba nieźle przebierać, wygląda to tak, że znajdujesz katę na allegro, która ci pasuje, a potem w googlu szukasz wszelkich informacji aż znajdziesz na jakiej pci to jest. Zazwyczaj nie ma problemu (aż tak dużego) aby to dorwać.
Co do samych PCI to w Wikipedii jest co nieco napisane. Jednym z rozwiązań jest kupno starszych, używanych kart.
ODPOWIEDZ