Mam problem, ściągnąłem sobie pierwszą płytkę, ustawiam bootowanie na CD, jest fragment startowania z CD, napęd czyta i no właśnie - startuje normalnie zainstalowany Windows.
Wcześniej próbowałem zainstalować Knoppiksa i też pomijał płytkę przy uruchamianiu. Wie ktoś w czym jest problem?
EDIT 2:
Płytka: Debian 4.0 r4a.
EDIT 1:
Start w BIOSie ustawiony jest dobrze bo płytka Windowsa działa tak jak należy.
Nie sprawdzałem sum kontrolnych, muszę poczytać co to jest i napiszę później bo nie mam teraz czasu.
Sprzęt: Evga nforce 650i ultra, LG H54L (chyba tak, nie chce mi się sprawdzać), Pioneer 112D, E4300, 7900GS, Seagate 320GB, OCZ Platinum rev.2 2GB.
Nie można uruchomi
Miałem podobny przypadek, suma kontrolna się zgadzała ale system padał podczas instalacji (na local pl).
Sprawdziłem dysk w konsoli poleceniem cdck. U mnie wyglądało tak:
Krótko był błąd (obojętnie czy płytka czy też napęd uszkodzony).
W opisie, który spotkałem składnia różniła się trochę.
Temat był poruszany na forum w
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9054
Może to coś pomoże, pozdrawiam.
Sprawdziłem dysk w konsoli poleceniem cdck. U mnie wyglądało tak:
Kod: Zaznacz cały
cdck -d /dev/cdrom -t -p
W opisie, który spotkałem składnia różniła się trochę.
Temat był poruszany na forum w
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9054
Może to coś pomoże, pozdrawiam.
Dyni@
Da się usunąć partycję linuksową bodajże z menedżera zadań > dysk twardy > właściwości dysków... Nie pamiętam (sformatujesz partycje linuksowe i dodasz, jest wymagany reset systemu).
Co do Debiana netinstall można pobrać z sieci i wypalić płytkę (zawiera z 128mb) po zainstalowaniu sytemu jako root: (dodajesz 3 płytki DVD z Debianem i można spokojnie zainstalować resztę systemu).
Pozdrawiam.
Da się usunąć partycję linuksową bodajże z menedżera zadań > dysk twardy > właściwości dysków... Nie pamiętam (sformatujesz partycje linuksowe i dodasz, jest wymagany reset systemu).
Co do Debiana netinstall można pobrać z sieci i wypalić płytkę (zawiera z 128mb) po zainstalowaniu sytemu jako root:
Kod: Zaznacz cały
apt-cdrom add
Pozdrawiam.