Lenny - nieaktywne linki do obrazu ISO

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Waldemar

Lenny - nieaktywne linki do obrazu ISO

Post autor: Waldemar »

Uruchomiłem Lenny'ego ze starego dysku instalacyjnego + opcja netinstal - instalacja z internetu udała się, choć trwała u mnie do rana.
Chciałem koledze (nigdy nie używał Linuksa) pomóc w zainstalowaniu Debiana i taki tryb instalowania nie wchodzi w rachubę. Próbowałem ściągnąć obraz ISO Debiana w wersji testowej. Niestety żadne, sprawdzone przeze mnie linki nie działają, włączając linki podane na forum, nawet BitTorrent?. Używam wersji testowej i jestem zadowolony, rozwiązuje ona mnóstwo problemów , które miałem na starej (Etch - stabilnej?) wersji. Taką też wersję chciałbym koledze zainstalować. Czyżby wersje testowe były niedostępne?
Czy ma ktoś na to jakąś radę, zapewne przyda się też innym użytkownikom.
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Waldemar pisze:Czyżby wersje testowe były niedostępne?
Czy ma ktoś na to jakąś radę,
W tej chwili przejrzałem linki do wersji testowej dostępne na forum. Wszystkie działają. Niepotrzebnie panikujesz. Przejrzyj jeszcze raz. Zamykam temat.
fnmirk
Senior Member

Waldemar pisze:Przepraszam, że niepokoję, ale niestety problem z linkami do dystrybucji Debiana (ISO) istnieje.
Owszem udało się ściągnąć KGet'em, ale wówczas nie mam Sum. (suma kontrolna).
Link ze strony:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532
Jednak podobny problem istnieje dla innych stron, np. http://www.debian.org/CD/http-ftp/.

Dokładnie dotyczy to próby otwarcia strony (linku) za pomocą Iceweasel 3.0.1 Lenny, Firefox z Fedora 9, Iceweasel z Etch (na innym komputerze). W sumie przetestowałem to na 4 komputerach z identycznym negatywnym skutkiem.
Przepraszam, że cytuję PW.

Nie ma żadnych błędów w pobieranych obrazach, ani w działaniu wspomnianych odnośników. Musi coś być nie tak z konfiguracją Twojego komputera.

Sumy kontrolne są zawarte w osobnym pliku na serwerze, z którego pobierasz iso i one są wiążące do ustalania poprawności pobranego obrazu.

Plik z sumą kontrolną na serwerze oznaczony jest jako MD5SUMS. Zawiera sumy wszystkich obrazów dostępnych w katalogu.
W katalogu, w którym masz pobrany obraz iso, umieszczasz plik z sumą kontrolną i wydajesz polecenie w terminalu/konsoli (będąc w tym katalogu)

Kod: Zaznacz cały

md5sum -c Nazwa_pliku_tekstowego_z_sumą_kontrolną
Błąd jest po Twojej stronie.
Waldemar

Okazuje się po wielu próbach, że problem nie tkwi w tym , aby w ogóle ściągnąć dystrybucję (można użyć np Windowsa), tylko w tym, że nie da się u mnie ściągnąć jej za pomocą przeglądarki Iceweasel/Firefox.

Na serio, proszę uważnie jeszcze raz przeczytać napisany tekst.

1. Problem występuje na czterech różnych komputerach (na trzech Etch/iceweasel +Opera, na jednym Lenny/Iceweasel + na drugiej partycji Fedora9/Firefox3).

2. Problem nie występuje na WinXP/IE (sprawdzone na 2 komputerach).

3. Problem nie występuje gdy uruchamiam Konquerora jako przeglądarkę internetową tj. strony np.
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 6-CD-1.iso

4. Po skopiowaniu adresu powyższego URL do KGet'a plik ISO się ściąga, z tym że w dwóch ostatnich przypadkach zgrywam plik ISO bezpośrednio na dysk, bez otwarcia strony zawierającej MD5SUMS (to akurat nie jest problemem). Wiem jak skorzystać z MD5SUMS, używałem programu K3b do zapisu obrazu ISO i program ma zaimplementowane wyliczenie sumy kontrolnej.

5. Na jednym z komputerów pod Etchem uruchomiłem Operę, niestety również nie powiodło się ściągnięcie dystrybucji, cały czas obracająca się ikonka (kółko) i ostatecznie kończy się komunikatem o przekroczeniu czasu oczekiwania.

Nadal nie wiem, gdybym wiedział nie zawracałbym nikomu głowy, w czym tkwi naprawdę problem.Sadzę, że do otwarcia strony internetowej nie jest wymagana szczególna konfiguracja komputera, czyżbym się mylił. Nie chcę zaśmiecać forum zrzutami ekranu, dokumentującymi moje zmagania z wymienioną stroną internetową.

Być może problem tkwi w błędzie Iceweasel/Firefox, a strona z obrazami ISO Debiana przez przypadek ten błąd ujawnia. Na forum znalazłem post:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... =iceweasel
cmike
debiamaniac

Wersja: Sid

Wysłany: 2008-09-26, 08:56 Iceweasel i myślnik w adresach URL
Czytam wszędzie, ale rozwiązania nie ma - w Iceweasel (i tylko w nim, a np.: w Operze nie) występuje błąd przy wczytaniu stron, w których subdomena zawiera myślnik, np.: costam-.strona.pl - może ktoś znalazł rozwiązanie lub opis - bo błąd jest zgłoszony, ale chyba nie rozwiązany.
Tak się składa, że adres strony, z której można pobrać dystrybucje zawierają te nieszczęsne myślniki.
Jeżeli poprzez konfigurację przeglądarki można ten błąd usunąć, to prosiłbym o informację. Ja nie wiem jak ten problem rozwiązać i co tu jeszcze można skonfigurować. W moim przypadku Opera niestety również nie zdołała ściągnąć dystrybucji.

Dla sprawdzenia próbowałem ściągać za pomocą Iceweasel'a inne dystrybucje: openSUSE, Mandriva, Fedora. PLD, DSL
Co ciekawe nie było żadnych problemów, strony się otwierały, pliki ściągały się bez żadnych kłopotów. Pliki z sumami kontrolnymi dostępne wprost na stronie.
Oczywiście anulowałem to po paru minutach i po ściągnięciu kilku, kilkunastu MB - bo nie było mi to potrzebne i nie zamierzałem instalować wszystkich dostępnych dystrybucji. Posługując się przeglądarką IC nie zauważyłem i nie zauważam żadnych problemów z otwieraniem stron które zamierzam otworzyć, z wyjątkiem stron z linkami do dystrybucji Debiana.

Czyżby strona Debiana posiadała blokadę przeglądarek czy też jakaś klątwa?
Plik /home/waldemar/Desktop/debian-testing-i386-CD-1.iso nie może zostać zapisany, ponieważ nie można odczytać pliku źródłowego.

Należy spróbować później lub skontaktować się z administratorem serwera.
Pozdrawiam
:-(
yantar
Member

Post autor: yantar »

Trudno powiedziec co jest nie tak. Opera 9.52 i Iceweasel 3.0.1-1 sciagaja u mnie tego linka bez problemu. Chyba, ze masz jakiegos starszego FF (ale znowu dziwne, ze Opera nie zlapala, moze za duzo ustawionych jednoczesnych polaczen i serwer je odrzuca)
fnmirk
Senior Member

Przeczytaj uwagi na stronach Debiana odnośnie pobierania obrazów dystrybucji.

[quote="http://www.debian.org/CD/ ] * Pobierz minimalny obraz płyty ładowalnej. Czy na pewno potrzebne Ci będą pełne CD-ROM-y? Może wystarczy Ci tylko podstawowy system instalacyjny - może on pobrać resztę dystrybucji z Internetu, kiedy &#8212]
Zalecana metoda instalacji to netinstall.
Zalecana metoda pobierania obrazów płyt to jigdo i BitTorrent.
Waldemar

Dzięki za zainteresowanie.
Dalej główkuję nad problemem. Przypadek świadczy o tym, że niektórych stron przeglądarka nie otwiera.
Tylko qrcze - czemu padło na dystrybucję Debiana?
Jedynym elementem wspólnym w przypadku opisywanych komputerów jest sieć domowa na modemie-routerze D-Link DSL524T. Może tu jest pies pogrzebany? Spróbuję na próbę użyć innego modemu, powinno to dać odpowiedź.
Pozdrowienia.
fnmirk
Senior Member

Uruchomiłem w tej chwili podany przez Ciebie odnośnik do obrazu iso z poziomu przeglądarki Iceweasel. Obraz się ściąga z pełną prędkością. Bez żadnych błędów.
Wszystko działa. Błąd jest na pewno po Twojej stronie. Przeczytaj jeszcze raz uważnie uwagi ze strony Debiana.

Poza Tobą nikt nie zgłasza tego typu problemów.

Pobierz sobie jakąś dystrybucję LiveCD. Skonfiguruj internet i sprawdź jeszcze raz.

Edycja:
Właśnie pobrałem ładny i bezbłędny obraz debian-testing-i386-CD-1.iso korzystając z przeglądarki Iceweasel.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Waldemar Potwierdzam, że nie istnieje jakikolwiek błąd w ściąganiu ISO Debiana Lenny przez Iceweasela 3.0.3. Błąd zatem gdzieś w ustawieniach u Ciebie. Trudno jednak powiedzieć jakich, bo możliwych rozwiązań, od blacklisty po błędnie zainstalowaną przeglądarkę, bez liku.
Jeśli na tej samej sieci i tym samym komputerze ściągałeś przez Windowsa, to prawdopodobnie nie jest to problem z siecią, czy z modemem. Raczej widziałbym ten problem w jakichś ustawieniach Twojego systemu i to raczej nie w samych przeglądarkach (skoro dotyczy to również Opery, ale z drugiej strony nie dotyczy Konquerora). Gdzieś coś, jest zatem ustawione źle w programach, być może dotyczy to czegoś związanego z programami spoza KDE (zdaje się, że tego środowiska używasz), bo obie żle działające przeglądarki są oparte o inne biblioteki (jeśli dobrze wiem, to z GTK)
Waldemar

Dzięki wszystkim, chcącym pomóc.
Problem, wydaje się rozwiązałem (na razie sprawdziłem na jednym komputerze i działa).
Przypadek, podobny do mojego był opisany na:

http://inquistor.info/blog/2008/01/d-li ... -nie-moze/

Pomogła rada Dobrego Człowieka, aby w przeglądarce (Edycja/Preferencji/sieć/Właściwości) ustawić w zakładce "Ręczna konfiguracja serwerów proxy",
w oknie "Serwer proxy HTTP":

w3cache.tpnet.pl
a w oknie "Port":

8080
Z opisu wynika, że Neostrada posługuje się serwerem proxy, o czym nie wiedziałem. Sam też nie zgadłbym, aby użyć portu 8080. Czyli jakaś wiedza tajemna. W opisie instalacji D-Linka też o tym nie było!
Być może lepiej byłoby tego rodzaju konfigurację przeprowadzić w modemie-routerze (nie wiem?).
Jeżeli ktoś ma lepszą wiedzę w tym temacie to warto to upublicznić.
Czyli problem dotyczy właściwie Hardware: D-Link DSL524T, tylko akurat ułomność ujawniła się przy próbie ściągania obrazu ISO.
Kończąc pozdrawiam
ODPOWIEDZ