Witam drodzy forumowicze.
Na wstępie chciałbym podkreślić że biegły w Linuksie nie jestem.
Starałem się problem rozwiązać samemu ale po przewędrowaniu google wzdłuż i wszerz, przejściu 10km. w jedną i drugą stronę mojego pokoju, niemal zjedzeniu swojego laptopa z nerwów ... mam dość i muszę prosić o pomoc.
Posiadam kartę Edimax EW-7108PCG - chipset rt61. (PCMCIA).
W domciu postanowiłem wreszcie zainwestować w router i zakupiłem Linksysa wrt 54GL. Zapragnąłem przy tym zabezpieczenia się przy pomocy WPA2.
Boje swe rozpocząłem od sterowników, pakiet rt61-cvs-daily.tgz poszedł w ruch i niebawem interfejs Wlan0 ruszył. Jestem raczej z ludzi lubiących konsole więc zająłem się plikiem interfaces i bez zabezpieczenia sieć śmiga jak młody bóg.
Z WPA2 jest problem ... po zainstalowaniu wpa-supplicant okazało się, że nie obsługuje sterownika ralink, jest co prawda jakiś patch, nawet w paczce ze sterownikiem do rt61 ale opis samej instalacji jest dla mnie tak niezrozumiały, że nie wiedziałem już czy ktoś mnie próbuje w nim obrazić z powodu mojej niewiedzy itp.
Po wielkich bojach z pasowałem i zainteresowałem się Wicd. Jego zachowanie wraz z moją kartą nieco mnie przeraziło. Adres ip z niezabezpieczonej sieci pobiera dopiero gdy wyjmiemy i włożymy kartę pcmcia, po rozłączeniu sieci w Wicd czynność należy powtórzyć aby uzyskać adres z dhcp. Log wskazuje że DHCP is sleeping. Zabezpieczona sieć wyświetla się jako niezabezpieczona i próba pobrania adresu kończy się fiaskiem.
Najchętniej pozostałbym przy wpa-supplicant pliku interfaces i jakimś monitorze sieci pod kde.
Może ktoś z Państwa przechodził boje z tym "dobrodziejstwem" jak wpa-supplicant i umie go okiełznać, dzieląc się oczywiście radami :-)
Zaznaczam od razu że sterownik wext pod wpa-supplicant nie chodzi i nie będzie chodzić z tym chipsetem, to już wiem na pewno, a z całym szacunkiem rady w stylu "a dlaczego nie wep", "skorzystaj z wep" itp. nie będą mile odbierane bo skoro jest szansa skorzystać z czegoś lepszego to mam nadzieję to wykorzystać.
Pozdrawiam gorąco i czekam na pomoc.
[ Dodano: 2008-10-08, 20:16 ]
Ok, problem rozwiązany. Może niezbyt ładnie (nie debian'owo) ale zawsze. W źródełkach istnieje możliwość załadowania sterownika ralink dla tego typu kart.
Dziwny, jak dla mnie, jest sposób instalacji z tych źródeł, wedle opisu należy dać komendę make a następnie skopiować dwa pliczki do /usr/local/bin.
Działa, tylko gdzie się podział make install ? i czy taka instalacja robi gdzieś bałagan w systemie to już nie wiem.
Proszę o wyjaśnienie jeśli ktoś zna odpowiedź na powyższe pytania :-)