jestem zielony w tematyce Linuksa więc proszę o wyrozumiałość

Jakiś czas temu ściągnąłem DVD1 Etch. Dziś zainstalowałem system, chciałem uruchomić FF3 i dostałem komunikacik o innej wersji GTK+, poszperałem więc na forum i znalazłem: ktoś miał już ten problem i doradzano mu aktualizację systemu do najnowszej wersji.
Zrobiłem więc to zgodnie z poradnikiem na forum, w pliku sources.list dodałem wpisy od Lenny testing, włączyłem terminal i zgodnie z poradnikiem wydałem polecenie aktualizacji - niestety z poziomu gruba, nie wiem czemu ale gdm stop cały czas dawało mi komunikat "GDM jest już uruchomiony. Rezygnacja!" - z tego samego powodu nie mogłem zainstalować sterowników od nvidii.
Po około godzince ściągania i konfigurowania mogłem uruchomić komputer ponownie. Przy pierwszym uruchomieniu sprawdzało system plików z tego co zrozumiałem i chyba coś było nie tak, ponieważ uruchomił się ponownie raz jeszcze.
Po całym procesie niestety ale nie działa mi gnome. Próbowałem gdm start ale nie rozpoznaje żadnej funkcji (oczywiście z poziomu /etc/init.d/). Spróbowałem zrobić aktualizację jeszcze raz, pobrało i zainstalowało kilka pakietów (które wcześniej nie mogły zostać zainstalowane?).
Niestety grub jak leżał tak leży, jak to naprawić?