tmy123 pisze: Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
Option "AccelMethod" "EXA"
Jedno się z drugim gryzie - zobacz w logi xorg'a - albo EXA albo XAA. U mnie EXA chodzi szybciej ale mniej stabilnie (wcześniej używałem XAA, ale było jeszcze wolniejsze i komp przy włączonym compizie był nieużywalny)
yantar pisze:daris jakis czas temu tez mialem podobnie na R9550. Sam juz nie pamietam dokladnie co takiego zrobilem zeby uspokoic xorga.
Lepiej żebyś sobie przypomniał ]Pytanie bonusowe uzywasz conky na pulpicie?[/quote]
Nie, mam czysty pulpit KDE 4 - ale to nie jest problem KDE 4 tylko Xorg'a - na KDE 3 czy gnome też jest takie samo zużycie CPU przy rysowaniu zawartości okien.
edit: czysty konfig - zużycie CPU takie samo, compiz nieużywalny (przewijanie np. stron w operze muli), bez compiza może i szybko chodzi ale denerwuje mnie to, że wszystko "miga" przy rysowaniu, np przy zmienianiu pulpitów.
edit2: z tymi opcjami:
Kod: Zaznacz cały
Option "EnablePageFlip" "True" # could improve 3D performance
# Option "AGPFastWrite" "True" # disabled by default
Option "backingstore" "on" #
# Option "GARTSize" "64" # How much MB of your system memory to use. Does not exist in radeon manual
# Not sure what the difference is between NoAccel and RenderAccel
Option "NoAccel" "False" # default enabled, use hardware accel or not
Option "RenderAccel" "True" # default enabled
# Option "AGPMode" "4" # defaults to 1, causes me problems when set to 2 or 4. Help!
Option "AccelDFS" "True" # Use or don't use accelerated EXA DownloadFromScreen, default off for AGP due to issues
Option "AccelMethod" "EXA" # EXA newer method, XAA older but more stable
# Option "DMAForXv" "on" # Reduce cpu usage when playing big videos, may cause instability
Option "DynamicClocks" "on" # default off. Turn on to reduce heat and increase battery life. Can degrade performance
Option "SubPixelOrder" "NONE" # For CRT's and to increase render accel on digital panels
Option "ColorTiling" "on" # on by default, on could improve 3D performance
i xorg'iem z experimentala normalne zużycie cpu przez xorg'a = ~10% (przy nic nie robieniu) a przy większych wysiłkach dochodzi do 20-30%, animacje compiza są płynniejsze, ogólnie wszystko szybciej chodzi