Przywracanie systemu do stanu pocz
Przywracanie systemu do stanu początkowego
Otóż otrzymałem niedawno serwer dedykowany z core Debiana. Niestety jego eksploatacja przebiegła nie do końca po mojej myśli i tu rodzi się pytanie: W jaki sposób przywrócić Debiana do stanu początkowego, to jest niejako pozbyć się wszystkich programów i ustawień, które wprowadziłem. Potrzebna mi jedna, konkretna komenda. Z góry dziękuję.
Pewnie jest takie polecenie:
ale kasuje ono wszystko do stanu początkowego sprzed instalacji, tworząc nowy system plików. 
Kod: Zaznacz cały
mkfs.ext3 /dev/sda1

Wolałbym nie stracić zainstalowanego Debiana, wszystkie inne pliki na jego partycji pal licho.
Pewnie zrobię z siebie dziecko neostrady, ale mówi się trudno.
Próbuję zainstalować coś takiego co się nazywa openfoam. Niestety, najprawdopodobniej coś zepsułem bo nie idzie tego zrobić według instrukcji, a dodam, że jestem początkowym użytkownikiem Linuksa.
Po uruchomieniu terminalu przeczytać mogę:
Zaś w terminalu root:
Może jesteście w stanie mi pomóc?
Pewnie zrobię z siebie dziecko neostrady, ale mówi się trudno.
Próbuję zainstalować coś takiego co się nazywa openfoam. Niestety, najprawdopodobniej coś zepsułem bo nie idzie tego zrobić według instrukcji, a dodam, że jestem początkowym użytkownikiem Linuksa.
Po uruchomieniu terminalu przeczytać mogę:
(gedit:3729): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
debian:/home/tomek#
gedit ~/.bashrc gedit ~ /. bashrc # ~/.bashrc: executed by bash(1) for non-login shells.
export PS1='\h:\w\$ '
umask 022
# You may uncomment the following lines if you want `ls' to be colorized:
# export LS_OPTIONS='--color=auto'
# eval "`dircolors`"
# alias ls='ls $LS_OPTIONS'
# alias ll='ls $LS_OPTIONS -l'
# alias l='ls $LS_OPTIONS -lA'
#
# Some more alias to avoid making mistakes:
# alias rm='rm -i'
# alias cp='cp -i'
# alias mv='mv -i'
To był żart 
Ja sobie robię tak, ale na komputerze domowym. Instaluje system, potem co potrzeba a następnie przenoszę całe drzewo systemu na inną partycję. Jak coś złego zmajstruję to uruchamiam płytkę livecd Linuksa, formatuję główna partycję root, zakładam system plików, a następnie z powrotem kopiuję całe drzewo plików na nową partycję.
Usuwać te pakiety, które zostały zainstalowane z opcją ,,purge''. Ale najpierw mieć listę zainstalowanych pakietów czystego systemu.

Ja sobie robię tak, ale na komputerze domowym. Instaluje system, potem co potrzeba a następnie przenoszę całe drzewo systemu na inną partycję. Jak coś złego zmajstruję to uruchamiam płytkę livecd Linuksa, formatuję główna partycję root, zakładam system plików, a następnie z powrotem kopiuję całe drzewo plików na nową partycję.
Usuwać te pakiety, które zostały zainstalowane z opcją ,,purge''. Ale najpierw mieć listę zainstalowanych pakietów czystego systemu.