[+] karta sieciowa Intel PRO/Wireles 4965 AG or AGN

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
missiek

[+] karta sieciowa Intel PRO/Wireles 4965 AG or AGN

Post autor: missiek »

Problem jest następujący:
Po wykonaniu polecenia iwconfig karta widnieje jako wlan0, polecenie iwlist scanning wykrywa moją sieć.

Natomiast nie mogę się do niej podłączyć przy użyciu network-menagera. Jest to sieć dość specyficzna z tego co zauważyłem, bo nigdzie nie mogę znaleźć jak się do niej podłączyć. Adres jest w niej statyczny i nawet jeśli wybiorę ją w network-menagerze to nie wiem gdzie podać jej parametry (adres, bramę, dnsy).

Jedyny sposób na nawiązanie połączenia to wpisanie jako root:

Kod: Zaznacz cały

iwconfig wlan0 essid moj_essid
ifconfig wlan0 192.168,100.1 up
pingi wtedy odpowiadają, przegladać strony mogę, ale network menager dalej pokazuje że żadne połączenie nie zostało nawiązane?

Czy ktoś mógłby mi pomóc uruchomić tego network menagera tak żeby działał prawidłowo?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Możesz to dopisać do pliku /etc/network/interfaces.

Masz poczytaj o konfiguracji karty sieciowej:
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php

Edit:
Masz jeszcze na forum cały temat o Twojej karcie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=agn
missiek

Post autor: missiek »

Rozwiązałem ten problem trochę od tyłu, ale działa :)

Wyłączyłem network-menagera, do panelu dodałem monitor sieci, w nim wybrałem konfiguruj, otworzyło się okienko z konfiguracjami kart: radiowej i zwykłej kablowej. Podałem tam adres i teraz już wszystko ładnie działa.

Dzięki za zainteresowanie :)

[ Dodano: 2008-09-15, 22:05 ]
Przeoczyłem jedna sprawe. Po starcie systemu nie mam odrazu połaczenia internetowego. Musze wydac komendy

iwlist scanning
a nastepnie:

/etc/init.d/networking restart
dopiero wtedy mam polaczenie z siecia.

A jeszcze jedno pytanie, dlaczego jak do reslolv.conf dopisze adres dns to po restartcie /etc/init.d/networking on znika? Moj operator sieciowy podaje mi dwa DNS, jak moge mu podac ten drugi?
ODPOWIEDZ