sprawdzenie zużycia i trwa

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
bezimienny

Post autor: bezimienny »

no trche jest
mam kłopoty z angielskim (mały ale jest)
ja tyle chciałem sprawdzić czy dysk nie ma bad sektorów oraz ile jeszcze pociagnie oraz jaki jego % jest zuzyty

pozdrawiam
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Od razu Ci mówię, że to, "ile pociągnie" i "procent zużycia" to informacje z reguły wyssane z palca. Oczywiście pewne rzeczy można zmierzyć i przewidzieć, np. w związku z głośną nie tak dawno sprawą zbyt częstego parkowania głowicy, które prowadziło do nadmiernego zużycia dysku. Kopie bezpieczeństwa należy jednak robić zawsze, ponieważ wypadek (mechaniczny, elektryczny, itd.) zdarzyć się może właściwie w każdej chwili.

Tak czy inaczej, tę i inne informacje masz szanse wyczytać właśnie z polecenia

Kod: Zaznacz cały

smartctl -a /dev/sda
jeśli Twój dysk to /dev/sda (podstaw poprawnie). Wydruk jest dosyć skomplikowany, ale jeśli poświęcisz mu odrobinę czasu, dowiesz się naprawdę dużo i będą to informacje z pierwszej ręki ;-) Jeśli chodzi po prostu o sprawdzenie dysku w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów, polecam wymienione wcześniej fsck. W hddtemp możesz zajrzeć, by upewnić się, że się nie przegrzewa. I to powinno Ci wystarczyć ;-)
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

genobis ma w 100% rację. To tylko teoria. W praktyce nic niczego nie można być pewnym, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z dyskiem (to urządzenie najbardziej "mechaniczne" w komputerze).

Jeśli natomiast chodzi o bad sektory, świetnym programem jest Ultimate Boot CD. Ta bootowalna płytka zawiera świetne narzędzie diagnostyczne HDAT2, które nie raz ratowało mi skórę, kiedy mój twardziel "skrobał".
bezimienny

http://www.instalki.pl/programy/downloa ... oot_CD.php
to mam pobrać przez to exe zal

ok dzieki chłopaki a znacie jescze coś podobnego do Ultimate Boot CD (moze byc po pl nie obraze się)
tylko do diagnozowania dysku pod kątem sprawności itd ( to co owijamy z bawełne w tym temacie)

pozdrawiam
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

¯al? No w sumie żal patrzeć jak sobie z internetem radzisz... http://www.ultimatebootcd.com/download.html - tutaj masz obraz ISO... Jakbyś nawet szukać frazy "ISO" nie umiał, to weź w Firefoxie Ctrl + F i wpisz "iso"...
bezimienny

znam takie coś jak ctrl+F

[ Dodano: 2008-09-14, 21:41 ]
zassysam z ogromna predkośćią 5 kb/s
ODPOWIEDZ