Witam
Posiadam laptopa firmy ASUS i ciekawi mnie czy można dokonać hibernacji z poziomu użytkownika, bowiem hibernacja włącza się u mnie jedynie w przypadku wydania polecenia hibernate w konsoli z poziomu roota. Druga sprawa jest taka,że ani w momencie zamknięcia klapki ani poprzez KPowersave system się nie hibernuje, a jedynie blokuje ekran.
[+] Hibernacja z poziomu użytkownika - laptop Asus
Do plike /etc/sudoers dopisz:
I hibernuj z poziomu zwykłego usera za pomocą:
Kod: Zaznacz cały
twoj_user ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/hibernate
sudo hibernate
Witam
Postanowilem nie zakladac nowego tematu, jedynie dopisac sie do juz istniejacego.
Problem jest taki ze w kpowersave ustawiam sobie hibernacje lub wstrzymanie, probuje je wykonac, ale jedynie gasnie mi monitor, (komputer pracuje nadal), po wykonaniu ruchu myszka musze podac haslo i znow jestem w systemie.
Po 'wznowieniu' czesc programow 'siada'... czy zatem jest mozliwosc hibernacji Debiana? Dodam ze polecenie \hibernate nie dziala ;/
pozdrawiam
Postanowilem nie zakladac nowego tematu, jedynie dopisac sie do juz istniejacego.
Problem jest taki ze w kpowersave ustawiam sobie hibernacje lub wstrzymanie, probuje je wykonac, ale jedynie gasnie mi monitor, (komputer pracuje nadal), po wykonaniu ruchu myszka musze podac haslo i znow jestem w systemie.
Po 'wznowieniu' czesc programow 'siada'... czy zatem jest mozliwosc hibernacji Debiana? Dodam ze polecenie \hibernate nie dziala ;/
pozdrawiam
Dobra problem rozwiązany :-) . Wystarczyło dodać użytkownika do grupy powerdev czyli
Teraz przez KPowersave mogę sobie ustawić, czy chcę aby zamknięcie klapki dokonywało hibernacji na dysk (opcja hibernuj), czy do ramu (opcja wstrzymaj). Również kombinacja klawiszy Fn+F1 usypia bezproblemowo 
adduser nazwa_użytkownika powerdev