meliorus pisze:co wy mi tutaj za herezje wciskacie? Przecież debian to system na serwerki =D Czyli musi obslugiwać powyżej 4GB bo jak wiadomo zazwyczaj na serwerki ida mocne maszyny =) Np. z 15gigowym ramem...
To czemu miałby nie obsłużyć 4? :/
Błagam... doucz się. Tylko 64-bitowe procesory są w stanie bezpośrednio zaadresować ponad 4 GB RAM. Co wg Ciebie oznacza "32-bitowy"? Oblicz sobie ile to jest 2^32, może Ci to coś powie.
Są różne rozwiązania, protezy, itd. które pozwalają na pewne obejście tej bariery (mamy jajka bigmem) ale to rozwiązania właśnie na serwery, nie stacje robocze, ze względu na kiepską wydajność. To, co się sprawdza na serwerze, niekoniecznie jest dobre na desktop, bo jedno i drugie realizuje różne zadania.
High Memory Support
(Obsługa wyższej pamięci):
Linux może wykorzystać do 64 GB pamięci fizycznej na systemach x86. Jednakże przestrzeń adresowa dla 32-bitowych procesorów x86 wynosi tylko 4 GB. Oznacza to że jeśli posiadamy dużą ilość pamięci, nie cała może zostać na trwałe zmapowana przez jądro. Pamięć fizyczna która nie jest zmapowana na stałe nazywana jest "high memory" (pamięcią wyższą).
Jeśli kompilujemy jądro które nigdy nie będzie uruchamiane na komputerach mających ponad 1GB pamięci RAM, możemy wyłączyć tą opcję (ustawić na “off” .
Jeśli mamy pomiędzy 1GB a 4GB wybieramy opcję “4GB”. Sprawi to że pamięć zostanie podzielona 3GB/1GB. 3GB zostaną zmapowane tak że każdy proces widzieć będzie 3GB pamięci wirtualnej, a pozostała część 4GB pamięci jest wykorzystywana przez jądor do zmapowania na stałe tak jak największej możliwej ilości pamięci.
Jeśli posiadamy ponad 4GB powinniśmy zaznaczyć opcję “64GB”. Włączy to PAE (Physical Address Extension). PAE implementuje 3-poziomowe stronicowanie dla procesorów IA32, jest ono w pełni obsługiwane przez Linuxa. Działa to dla procesorów Pentium Pro i lepszych. Jeśli zaznaczymy “64GB” jądro nie uruchomi się na procesorze bez obsługi PAE.
giaur pisze:
To tyle prostowania bzdur - osobiscie zalecam Sida amd64
A powiedz mi gdzie zassać płytkę z tym systemem? Bo ja widzę tylko wpis do sources.list
i nie jestem pewien czy ściągnie mi akurat wersję 64 bitowa a nie 32...
genobis pisze:To, co się sprawdza na serwerze, niekoniecznie jest dobre na desktop, bo jedno i drugie realizuje różne zadania.
No z tym to się z tobą zgodzę. Inaczej pracuje się na serwerze, a inaczej na desktopie.
SeRdEcZnY pisze:pavbaranov napisał/a:
Widzę, że nie używasz Sida, więc... skąd masz te wiadomości, że tu zdarzają się problemy?
a np z tego forum. "Po aktualizacji adacious nie działa" (nie che mi się szuka tego linka) to jeden z przykładów, jak sama nazwa wskazuje "unstable" czyli ma prawo coś się pomieszać.
Równie dobrze może się pomieszać w głowie. Np. mojej. Sorry, ale najpierw sprawdź a potem cokolwiek twierdź. I tyle.
co do audaciosa to "padl" niemal jednoczesnie i w sidzie i w lennym
(mam 2 wersje Debiana "jednoczesnie")
moim zdaniem jest to wina jakiejs "zaleznosci"
co do 64 vs 32 bit to obecnie roznice sa tylko widzoczne w konwertowaniu audio/wideo - np taki divix moze "zaszalec" bo wspiera wielowatkowosc oraz SSe 4,1 (ale nie ze wzgledu na wsparcie dla x64-bit)
mozna instalowac co sie chce - nie ma roznicy w wydajnosci (czasem bedzie wzrost czasem spadek)
obecnie 64 bity naprawde plusow wnosza malo.
na koniec podtrzymuje to co do tad napisalem i zgadzam sie z pavbaranov
i na koniec - moze niech jakis "wyjadacz" zapoda jakis "moral" i zakonczy to "klepanie w klawiature". ;-)
edit: jeszcze odnosnie audaciousa - to uzywalem go razem z streamtunerem ale postanowyilem go wymienic ze wzgledu na rozne "przeboje" - np padal mi gdy przemieszczalem okno audaciousa na pulpicie (ostatecznie wywalilem audaciousa i uzywam streamtunera i kaffeine - plus streamripper)
Dziwne bo u mnie audacious dziala (wersja 1.5.1), a tez mam Sida i codziennie aktualizuje... ale zauwazylem ze pojawil sie bug we wtyczce do traya - jezeli dam Zakoncz z traya to program sie zawiesza - nie wystepuje to, gdy zamkne glowne okno programu.
Ale generalnie uzywam Winampa na Wine - o tym czemu audacious mnie momentami drazni juz pisalem gdzies nawet na tym forum (buforowanie radia jest blokujace zamiast w oddzielnym wątku, bug z przesuwaniem okien, kiepski korektor graficzny itd.)