Odblokowywanie potoków w GeForce 6200

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
alzen

Odblokowywanie potoków w GeForce 6200

Post autor: alzen »

Witam, chciałbym przedyskutować poruszaną w temacie kwestię, a mianowicie właśnie odblokowywanie czterech dodatkowych potoków w karcie GeForce 6200.

Jeśli ktoś ma tą kartę to mówię tu o ustawieniu wartości "Enabled" dla "Pixel unit 0".

Nie będę pytał jak to zrobić ponieważ wiem, wystarczy pozamykać X-y i wydać następujące polecenia(oczywiście jako root, w moim przypadku manager logowania to GDM):

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/gdm stop
rmmod nvidia
nvclock -f -P 11
modprobe nvidia
/etc/init.d/gdm start
I po wszystkim, "Pixel Unit 0" jest przestawione na "Enabled". Teraz tylko kwestia która nurtuje mnie najbardziej, dlaczego nie widać żadnej róźnicy? Największe obciążenie karty miałem np. w ut2004 przy mapie MotherShip w trybie assault(czy jakoś tak). Tam gdzie miałem jakieś 15fps po zmianie było 17fps. Benchmark compiza pokazuje niezmiennie 85fps niezależnie czy przestawię czy nie. Podobnie w grze hedgewars. Również glxgears nie pokazują wzrostu szybkości, no może jakiś drobny skok. Najciekawsze, że ludzie piszą o tym i piszą, a u mnie wzrost wydajności jest niezauważalny, nie prawie niezauważalny, niezauważalny.

Może coś robię źle, hmm, może to sterowniki. Korzystam z wersji 173.08(chyba którejś bety jeszcze).

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o odpowiedź, najlepiej jeśli ktoś już to robił i widział efekty.
ODPOWIEDZ