"Niedlugo" mam zamiar zabrac sie za napisanie programiku do obliczania zuzycia tonera dla dokumentow pdf. No chyba, ze cos takiego juz znajduje sie (?) gdzies w odmentach debianowego repo
Zużycie tonera i pdf
ZuŻycie tonera i pdf
Witam.
"Niedlugo" mam zamiar zabrac sie za napisanie programiku do obliczania zuzycia tonera dla dokumentow pdf. No chyba, ze cos takiego juz znajduje sie (?) gdzies w odmentach debianowego repo
A moze ktos juz cos takiego pisze/napisal i chcialby sie podzielic doswiadczeniami. Tak na pierwszy rzut oka to ja bym to widzial tak, zeby wyrenderowac strony pdfa do jakis obrazkow w CMYKu (czy lib poppler sie nada do tego?) i potem powinno byc (?) juz z gorki. Ale jak mowie tak mi wyszlo po 5 minutach zastanowienia, moze macie cos lepszego?
Czyli chcesz obliczać powierzchnię zaczernioną? Jednak zużycie tonera będzie zależało od użytej drukarki i kalibrowanie musiałbyś chyba wykonać metodą doświadczalną 
Zgadza się, dokładnie to stopień pokrycia obrazu każdym kolorem z palety CMYK. Ale z tego co widzę to to nie jest taka prosta sprawa, ze względu na różnicę między wyświetlaniem obrazu na ekranie a procesem drukowania. Na razie się zastanawiam jakiej biblioteki użyć do "otwarcia" dokumentu, no i jak to potem przerobić na CMYK.mikolajs pisze:Czyli chcesz obliczać powierzchnię zaczernioną?
Mam czasJednak zużycie tonera będzie zależało od użytej drukarki i kalibrowanie musiałbyś chyba wykonać metodą doświadczalną![]()