Odwo

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Dawid_

Odwołanie przez hostname

Post autor: Dawid_ »

Witam

Zainstalowałem Debiana Lenny (wybór oprogramowania: system podstawowy). Podczas instalacji nadałem mu nazwę hosta: comp1.
Niestety z żadnego innego komputera nie mogę odwołać się do tego komputera przy pomocy nazwy hostname. Nie działa ani ping comp1, ani odwołanie \\comp1 (na komputerze z Debianem zainstalowałem serwer samby). Działa jedynie odwołanie przy pomocy adresu ip.
Próbowałem w konfiguracji samby ustawić

Kod: Zaznacz cały

wins support = true
jednak to również nic nie zmieniło.
Mam na innym komputerze zainstalowanego Debiana Etch, na którym odwołanie przez hostname działało od razu po instalacji, jednak wtedy podczas instalacji zaznaczyłem wszystkie możliwe pakiety. Podejrzewam więc że coś mam teraz niezainstalowane.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

1.w innym komputerze z którego będziesz sie odwoływał to tego musisz zdefiniowac nazwe przypisana do adresu ip
zajrzyj do pliku /etc/hosts
2. inna mozliwośc to postawienie servera dns ..
Dawid_

Post autor: Dawid_ »

Rozwiązanie przez utworzenie wpisu do pliku C:\WINDOWS\system32\drivers\etc jest troszkę uciążliwe ;) (chociaż jako jedyne na razie mi działa :)

Jeśli możesz daj mi jakąś wskazówkę co do serwera DNS (rozumiem że ma być on zainstalowany na moim komputerze 'comp1').
W wyniku przeszukiwania różnych for i czytania artykułów zainstalowałem "BIND DNS Server", jednak sama instalacja nic nie zmieniła, a w konfigach też nic ciekawego nie widzę.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Dawid_, a masz w konfigu samby ustawione

netbios name = comp1
?

Sprawdź też czy masz ustawioną właściwą grupę roboczą w

workgroup = 
Yampress pisze:1.w innym komputerze z którego będziesz sie odwoływał to tego musisz zdefiniowac nazwe przypisana do adresu ip
zajrzyj do pliku /etc/hosts
2. inna mozliwośc to postawienie servera dns ..
Ja mogę przeglądać zasoby serwera przez \\hostname, pingowanie hostname też działa, nie modyfikowałem pliku hosts na innych komputerach i nie mam dnsa :-)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Dawid_, nie pisałeś żę to ma cos byc wspólnego z windowsem ;-)
ODPOWIEDZ