Witam
Po zainstalowaniu Debiana 4, który ma pracować jako serwer plików (samba, netatalk i ftp) na soft RAID 1 pojawił się dziwny problem. Otóż podczas operacji kopiowania pamięć RAM (2 Gb) jest zapełniania mniej więcej taką samą ilością danych jak wielkość kopiowanego pliku. Przy czym dzieje się tak podczas jakiejkolwiek operacji korzystającej z dysku: kopiowanie lokalne, przez sieć (samba, ftp) na serwer i z serwera.
Co najgorsze pamięć po operacji nie jest zwalniana.
Do monitoringu pamięci korzystam z poleceń free i memstat oraz narzędzi KDE.
System stawiałem na dwóch różnych komputerach z wykorzystaniem tego samego dysku.
Ten sam problem.
O co może chodzić? Czyżby dyski (2 x Samsung 750 Gb SATA)?
To samo dzieje się na pojedynczym dysku bez RAID 1.
Zrobiłem kilka instalacji i zawsze to samo - pamięć zapełnia się i nie zwalnia.
Czy ktoś ma pomysł co to może być?
pzdr
Zape
A z systemem dzieją ci się dziwne rzeczy, np wiesza ci się, albo restartuje, jeżeli nie to wszystko jest OK 
Linux używa wolnej pamięci fizycznej jako pamięć podręczną dla dysku, co pozwala zwiększyć wydajność systemu. W związku z tym niewielka wolna pamięć fizyczna i duża pamięć podręczna dysku oznaczają że twój system jest dobrze skonfigurowany
Możesz sobie to zobaczyć w Centrum informacyjnym KDE.

Linux używa wolnej pamięci fizycznej jako pamięć podręczną dla dysku, co pozwala zwiększyć wydajność systemu. W związku z tym niewielka wolna pamięć fizyczna i duża pamięć podręczna dysku oznaczają że twój system jest dobrze skonfigurowany

Odświeże może troche temat bo mam identyczny problem. Dyski SATA2 w RAID1. Pamięć zawalaona i na komputerach klienckich strasznie długo czyta pliki z serwera... Dzieje się tak po przeniesieniu wszystkiego z zwykłej maszynki 2GB ram i dysk ATA na serwer 4GB ram i SATA2. Co jest? Wolnej pamięci mam tylko 15MB według 'free'. Konfiguracja jest identyczna jak na starym serwerze.
Dodam jeszcze ze właśnie tak samo długo uruchamia się 'mc' co jest bardzo dziwne, i strony przez linksa bardzo wolno wchodzą, tzn jak już poszuka sobie serwera to wejdzie błyskawicznie, ale długo szuka serwera. DNS jest dobrze ustawiony.
[ Dodano: 2008-08-27, 10:47 ]
Dla potomnych pomogło wył usługi portmap
Dodam jeszcze ze właśnie tak samo długo uruchamia się 'mc' co jest bardzo dziwne, i strony przez linksa bardzo wolno wchodzą, tzn jak już poszuka sobie serwera to wejdzie błyskawicznie, ale długo szuka serwera. DNS jest dobrze ustawiony.
[ Dodano: 2008-08-27, 10:47 ]
Dla potomnych pomogło wył usługi portmap