[+] Debian 4.0 (Vmware Server) widzi tylko 1GB RAMu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
marek22

[+] Debian 4.0 (Vmware Server) widzi tylko 1GB RAMu

Post autor: marek22 »

Witam,

Mam następujący problem, przeniosłem wczoraj z 1 serwera na drugi Debiana (pracuje jako webserver), na poprzedniej maszynie Wirtualnej posiadał dokładnie 850 MB ram.
Ostatnio dostawał baty, wiec przeniosłem go na mocniejszą maszynę, która ma 4 Gb fizycznej, z czego postanowiłem przydzielić temu Debianowi 1536 MB.

Jak pomyślałem tak zrobiłem, po chwili w ustawieniach była już ustawiona żądana przeze mnie wartość.
Zabootowałem Debiana, i co się okazało, mianowicie nie zmieniła mu się w systemie ilość pamięci.
Patrzyłem w wirtualnym biosie maszyny, ma te 1,5 GB, a w ustawieniach systemu jak zaklęte 850 MB.

Zreinstalowałem VmwareTools, i wpakowałem od nowa, bo myślałem że to może być przyczyną ale niestety nie.

Bardzo proszę popatrzcie (to serwer, więc nie mam wgranego gimpa, mam nadzieję że wybaczycie).

Obrazek
Obrazek
sappa
Beginner

Post autor: sappa »

Standardowe jajo obsługuje tylko do 1 gb, ale to i tak ci za mało pokazuje. Spróbuj zainstalować jajo z dopiskiem bigmem czy jakoś tak, nóż widelec pomoże.

Pozdro
marek22

Post autor: marek22 »

Witaj,

Dzięki za odpowiedz.

Czy możesz jednak napisać mi jaką komendą uruchomię obsługę tego bigmem?

Czy to dla tego nie została ona uruchomiona podczas instalacji systemu, ponieważ używałem tylko 850 i samo nie dodało obsługi do 4 GB?

Bo np. wczoraj wgrywałem Debiana 4.0 na Core2Duo 4 GB DDR2 i bez problemu widzi pamięć, nie musiałem nic patchować.

Pozdrawiam

[Dodano: 2008-08-23, 20:49]
Dziękuję bardzo.

Problem rozwiązany dzięki jajku z bigmem.

Dla potomności cudnie opisano tutaj:
http://knowledgelayer.softlayer.com/que ... all+my+ram!
ODPOWIEDZ