Problem z p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Omega26

Problem z płytą dvd instalacja debiana

Post autor: Omega26 »

Witam mam problem z zainstalowaniem Debiana , zainstalowałem z płyty dvd1 mam juz gruba dalej prosi o cdrom czyli wkładam płyte DVD2. Trwa skanowanie płyty potem jak sie zakończy skanowanie, to wyskakuje okienko:

pisze tak:

Kod: Zaznacz cały

Konfiguracja Apta

jeśli masz jeszcze jakąś płyte Debiana (na przykład druga z zestawu) powinneś  ją teraz włożyc.
Ps.... mam słaby internet zeby pobierac z internetu, a płyty debiana zamówiłem na allegro :/ prosze powiedziec czy sa uszkodzone ??

dzis dostełem juz 2 płyte DVD2 i to samo co wczesniej :/

Proszę o pomoc bo nie wiem co robić !!
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Po prostu wciśnij dalej, czy co tam jest. Jak już przeskanował te dwie płyty, to dalej nie wkładaj. A płyty są na 99% dobre.
Omega26

Jest tak jak zainstaluje Gruba z dvd1 to potem pisze mam wyciagnac płyte uruchomic komputer. Dalej wszystko przechodzi wybieram strefe czasowa dalej cos tam potem jestem w konfiguracji apt wybieram cdrom prosi mnie o wsadzenie płyty mam wsadzic dvd1 czy dvd2 ?.mam około 5 płyt tez debian sr1 sr2 sr3 wsadziłem wszystkie. no i mi mówi zeby wsadzić

Kod: Zaznacz cały

jeśli masz jeszcze jakąś płyte Debiana (na przykład druga z zestawu) powinneś  ją teraz włożyc.
nie wime co robic czy cos źle robie, aha cos nie da sie polaczyc z intenetem wpisałem ip maske brame i dnsy :/
Kaka'
Senior Member

Omega26 pisze:mam około 5 płyt tez debian sr1 sr2 sr3 wsadziłem wszystkie. no i mi mówi zeby wsadzić
To podaje konkretnie ile masz płyt i jakie wersje.
Omega26 pisze:nie wime co robic czy cos źle robie, aha cos nie da sie polaczyc z intenetem wpisałem ip maske brame i dnsy :/
Przecież powinna być możliwość anulowania tego, albo wybrać "dalej" lub coś w tym stylu ;)
Omega26

Debian Sarge 3.1r4 mam dvd1 dvd2 instalacja i dvd1 src dvd2 src cd src

a jak prosi o ta płytę drugą z zestawu to jest tylko wybór tak i nie .

[ Dodano: 2007-02-16, 13:54 ]
myślę żeby nacisnąć esc to przechodzi dalej ......
Kaka'
Senior Member

Omega26 pisze:Debian Sarge 3.1r4 mam dvd1 dvd2
To wkładasz pierwszą, potem drugą płytę i po sprawie. Więcej nie wkładaj. Albo w ogóle nie wkładaj i ręcznie dodaj te dwie płyty.
Omega26

zainstalowałem debiana a ku mojemu zakoczeniowi nie ma powłoki graficznej.

mam tylko login i hasło wpisuje i nic sie nie dzieje :/ wpisałem startx a pisze ze nie ma powłoki X11 :/
Kaka'
Senior Member

Zainstaluj x'y. Tu masz poradnik: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492

Ja jednak polecam zaktualizować system do Etch'a. Rozwiąże to 50-80% Twoich przyszłych problemów. Zajrzyj tu: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645

Więc najlepiej najpierw zrób aktualizację, a następnie zainstaluj x'y.
Omega26

mi chodzi o to jak zainstalowac powłoke graficzną z cdromu !!

karte sieciowa nie mam dobrze skonfigurowana skonfiguruje ją sobie w srodowisku graficznym. Nie chce tego Etcha bo che zobaczyc jak wyglada Sarge

proszę o pomoc bo zwariuje
Kaka'
Senior Member

mi chodzi o to jak zainstalowac powłoke graficzną z cdromu !!
No przecież podałem Ci opis!
Omega26 pisze:karte sieciowa nie mam dobrze skonfigurowana skonfiguruje ją sobie w srodowisku graficznym. Nie chce tego Etcha bo che zobaczyc jak wyglada Sarge
A ja Ci dobrze, radzę: skonfiguruj sobie najpierw kartę, zaktualizuj do Etch'a i wtedy zainstaluj x'y. Ale jak chcesz robić po swojemu to dostałeś opis, zrób tak jak jest tam napisane.
Omega26 pisze:proszę o pomoc bo zwariuje
Oj, z taką "motywacją" to daleko zajdziesz, oj daleko...
ODPOWIEDZ