J
raggo82,
Kod: Zaznacz cały
make xconfig
Yampress, Czegoś nie rozumiem w opisie kompilacji jądra. Napisałeś:
To pomyłka czy ja czegoś nie rozumiem?
Wypakowałem linux-2.6.26.tar.bz2 do /usr/src/linux-2.6.26
i wpisałem Bo linux-2.6.25-2-amd64 był moim poprzednim kernelem. Ale czy nie powinienem jeszcze zamiast linux wpisać linux-2.6.26 Jeżeli tam wypakowałem najnowszego kernela.
I jeszcze takie pytanie. Po wykonaniu tego polecenia Gdybym chciał jeszcze raz przejść przez To powinienem coś usunąć. Czy po prostu wszystko zostanie nadpisane od nowa.
- tworzymy symlinka wskazującego na katalog linux-2.6.26
ln -s linux-2.6.21.3 linux
i wpisałem
ln -s linux-2.6.25-2-amd64 linux
I jeszcze takie pytanie. Po wykonaniu tego polecenia
make-kpkg --initrd --append-to-version=-zomer --revision=01 kernel_image kernel_headers
make menuconfig
Robisz symlinka katalogu kernela, którego przed chwilą wypakowałeś a więc:zomer pisze:Yampress, Czegoś nie rozumiem w opisie kompilacji jądra. Napisałeś:
- tworzymy symlinka wskazującego na katalog linux-2.6.26
To pomyłka czy ja czegoś nie rozumiem?Kod: Zaznacz cały
ln -s linux-2.6.21.3 linux
i wpisałemBo linux-2.6.25-2-amd64 był moim poprzednim kernelem. Ale czy nie powinienem jeszcze zamiast linux wpisać linux-2.6.26 Jeżeli tam wypakowałem najnowszego kernela.Kod: Zaznacz cały
ln -s linux-2.6.25-2-amd64 linux
I jeszcze takie pytanie. Po wykonaniu tego poleceniaGdybym chciał jeszcze raz przejść przezKod: Zaznacz cały
make-kpkg --initrd --append-to-version=-zomer --revision=01 kernel_image kernel_headers
To powinienem coś usunąć. Czy po prostu wszystko zostanie nadpisane od nowa.Kod: Zaznacz cały
make menuconfig
ln -s linux-2.6.26 linux
A co do drugiego pytania, widzisz, że bez sensu i zagmatwane to jest? Lepiej sobie samemu skonfigurować jądro poleceniem 'make menuconfig' a następnie puścić kompilację poleceniem 'make'.
W /usr/src nie zostawisz wiele plików prócz tych, które rozpakowałeś ze źródła kernela. Dla Ciebie najważniejszymi będą pliki konfiguracji kernela (.config) oraz plik zbudowanego już jajka bzImage, który będzie czekał, w zależności od architektury w /usr/src/linux/arch/i386/boot/ lub w przypadku architektury 64-bitowej w /usr/src/linux/arch/x86_64/boot/. Plik ten kopiujesz do /boot, dopisujesz odpowiednie linijki w lilo/grubie i chula. Dodatkowe pliki jakie Ci się pojawią w systemie plików znajdziesz w /lib/modules/wersja_jądra.
architektura jądra
W [url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]tym poradniku[/url] Wyczytałem parę ciekawych rzeczy. Ale poradnik jest mało aktualny. Ktoś zna jakieś how-to z poradami do optymalnej kompilacji jądra. Ja np. chcę wyłączyć obsługę karty wireless, gdyż nie korzystać z tego połączenia i nie chcę żeby sąsiad korzystał bez mojej wiedzy. Kartę wireless mam zintegrowaną z płytą główną.
Witam,
również podepnę się ten temat.
Dziś po raz pierwszy zainstalowałem nowego kernela (miałem 2.6.18, teraz mam 2.6.26.3), ale póki co użyłem configa z poprzedniej wersji jądra.
Mam kilka pytań:
GRUB wygląd mniej więcej tak:
1. Gdy wybrałem to wystąpił błąd:
natomiast przy wyborze takiego problemu nie ma. Aktualnie korzystam z 2.6.26.3. Czym to może być spowodowane? Rozumiem, że nie jest konieczna żadna naprawa tego stanu rzeczy 
2. Czy używanie jest bardziej wydajne?
3. Czy można usunąć jądro 2.6.18?
4. Chcę skonfigurować jądro, dużó inforamcji jest [url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]tu[/url]. Ale wiem, że się używa Można przybliżyć to zagadnienie?
Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
Michał
również podepnę się ten temat.
Dziś po raz pierwszy zainstalowałem nowego kernela (miałem 2.6.18, teraz mam 2.6.26.3), ale póki co użyłem configa z poprzedniej wersji jądra.
Mam kilka pytań:
GRUB wygląd mniej więcej tak:
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3 Default
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3 Default (single-user mode)
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3 (single-user mode)
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18
etc.
1. Gdy wybrałem
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3 Default
Kernel panic -not syncing VFS. Unable to mount root fs on unknown block (0,0)
natomiast przy wyborze
Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26.3

2. Czy używanie
single-user mode
3. Czy można usunąć jądro 2.6.18?
4. Chcę skonfigurować jądro, dużó inforamcji jest [url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]tu[/url]. Ale wiem, że się używa
lsmod
Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
Michał