Serwer PureTFP i użytkownicy wirtualni w MySQL
Serwer PureTFP i uŻytkownicy wirtualni w MySQL
Witam. Szukam rozwiązania następującego problemu. Serwer PureTFP + MySQL czyli użytkownicy wirtualni przechowywani w bazie danych MySQL. Chciałbym żeby każdy użytkownik, który utworzy sobie konto FTP miał automatycznie dodanego Vhosta z Apache'a. Do zarządzania całością buduję interfejs www w php dlatego wybrałem konfigurację ftp+mysql. Nie wiem tylko jak rozwiązać problem automatycznego dodawania vHosta kiedy pojawi się kolejny user w bazie FTP. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
[Dodano: 2008-08-16, 10:18]
Mam pewien pomysł. Mianowicie
Po utworzeniu użytkownika FTP tworzy się dla niego katalog w lokalizacji /home/ftp/(nazwa_usera), następnie skrypt wywoływany przez crona sprawdzałby czy dla tego katalogu istnieje vhost przez porównanie nazwy katalogu z nazwą vhosta (nazwa katalogu = nazwa usera FTP = nazwa vhosta = wyrażenia unikalne). Jeśli istnieje nie robi nic, jeśli nie tworzy vhosta, ale jak za pomocą skryptu utworzyć plik konfiguracyjny vhosta? Czy jest to możliwe?
[Dodano: 2008-08-16, 10:18]
Mam pewien pomysł. Mianowicie
Po utworzeniu użytkownika FTP tworzy się dla niego katalog w lokalizacji /home/ftp/(nazwa_usera), następnie skrypt wywoływany przez crona sprawdzałby czy dla tego katalogu istnieje vhost przez porównanie nazwy katalogu z nazwą vhosta (nazwa katalogu = nazwa usera FTP = nazwa vhosta = wyrażenia unikalne). Jeśli istnieje nie robi nic, jeśli nie tworzy vhosta, ale jak za pomocą skryptu utworzyć plik konfiguracyjny vhosta? Czy jest to możliwe?
Pomysł jest bardzo dobry, ale obawiam się że będę musiał w tym przypadku dobrać się do źródełek Pure FTP i odnaleźć część odpowiedzialną za tworzenie katalogu, ściągam źródła i szukam.
[Dodano: 2008-08-16, 15:42]
Niestety to przerasta moje możliwości, nie mogę połapać się w źródłach, nie programowałem nigdy wcześniej, może jakieś inne pomysły?
[Dodano: 2008-08-16, 15:42]
Niestety to przerasta moje możliwości, nie mogę połapać się w źródłach, nie programowałem nigdy wcześniej, może jakieś inne pomysły?
dzięki za pomysł ale ta wersja odpada, użytkownik musi być tworzony przy pomocy kodu PHP dodając odpowiednie wpisy do bazy danych, powód - zarządzanie ma się odbywać przez przeglądarkę WWW
[Dodano: 2008-08-17, 10:55]
Czy możliwe jest przepisanie adresu URL przy pomocy modułu rewrite z na
[Dodano: 2008-08-17, 10:55]
Czy możliwe jest przepisanie adresu URL przy pomocy modułu rewrite z
Kod: Zaznacz cały
http://domena.pl/user/link
Kod: Zaznacz cały
[url]http://user.domna.pl/link[/url]
Owszem. Problem bedzie inny - uprawnienia. Domyślnie skrypty będą wywoływane z prawami zwykłego uzytkownika, wiec osagniecie celu bedzie niemozliwe. Jezeli sie uprzec, to mozna oczywiscie zezwolic na wykonanie zamierzonych operacji np. przez sudo ale to nie jest najszczesliwszym pomyslem.a przypadkiem php nie możę wywoływać poleceń systemowych?