Grupy pakietów - Debian Sarge

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

Grupy pakietów - Debian Sarge

Post autor: Outlaw »

Instaluje Sarge z płytki. Instaluje się base system. Po czym przychodzi do konfiguracji podstawowego systemu, przy wybraniu grup pakietów wybieram medium. Wybrałem http ale wpisy w apt są jako stable a teraz stable to Etch i pobiera mi nie te pakiety... ;/ Ominąłem to i uruchomiłem system i chce przez apt-get zainstalować jak największą ilość pakietów z Sarge. Pomijając oczywiście X-sy mpalyer openoffice itp., zmieniłem wpisy w apt na oldstable i teraz chce pobrać te pakiety i nie wiem jak, a nie chce wpisywać wszystkich ręcznie do linii poleceń.

Czy może są jakieś obrazy Sarge powiedzmy 2-3płyty CD gdzie jest "full install".

A dlaczego Sarge? Bo jest on na serwerze i zanim zaktualizuję go na serwerze to chciałem przeprowadzić testową aktualizacje Sarge na innym komputerze.

A na mirrorach znalazłem tylko binary, netinstall i update.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Outlaw zerknij do informacji jakie podał w tym temacie pavbaranov.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/distribu ... ial/sarge/

9 płyt aż musze ściągnąć? :-?

Czy może tylko 3 o nazwach:
debian-update-3.1r5-i386-1.iso
debian-update-3.1r5-i386-2.iso
debian-update-3.1r5-i386-3.iso
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Na niektórych serwerach sarge funkcjonuje jeszcze jako old stable. Czyli musisz zmienić wpis w sources.list (na old stable, czy na sarge) i nie aktualizować tego od razu, kiedy system chce się z upgrade'ować, bo w istocie otrzymasz Etcha i szczerze powiedziawszy kaszanka w systemie.
2. Sprawdź na m.in. tych ftpach, które podałem, stosowne repozytoria (bo tam, w linkach są obrazy iso), i podmień.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

No na oldstable zmieniłem wpis, ale jak tam upgrade to aktualizuje mi tylko pakiety które są zainstalowane, a ja chciałbym doinstalować całe grupy pakietów (tak jakby full install) czyli serwer www, serwer plików, serwer dns tak jak to bylo na początku, żeby mieć w systemie te pakiety które są najczęściej w systemie, a nie chce tego wklepywać pokolei do 'apt-get install'.

I dopiero jak będę miał więcej paczek spróbuje zaaktualizować do etch i sprawdzić czy się nie posypie.
fnmirk
Senior Member

Sarge był na 14 płytkach CD (2 plyty DVD) z tego co pamiętam. Jak nie chcesz pobierać to jeszcze gdzieś można go znaleźć z Linux+ ekstra.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

To stąd dwie DVD pobrać i po problemie tak?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Outlaw pobierz zatem 1 DVD z podanego obrazu iso, ale...
Outlaw pisze:I dopiero jak będę miał więcej paczek spróbuje zaaktualizować do etch i sprawdzić czy się nie posypie.
po co tak? Chyba, że czysty eksperyment. Jeśli chodzi Ci by z jakiegoś powodu mieć wcześniejszy kernel niż w Etchu, to:
1. albo zainstaluj Etcha i dograj starsze jądro (jeśli chodzi Ci Etch, choćby w podstawowy sposób na domyślnym jądrze), albo...
2. gdzieś w sieci znalazłem "program", którym możesz stworzyć "swojego" Debiana, jeśli się nie mylę, włącznie z innym kernelem,
3. możesz ściągnąć iso etcha i starszego kernela, wypakować iso, podmienić kernela i stworzyć ponownie iso; paczki chyba winny być w source, bo inaczej możesz mieć jakieś problemy z zależnościami i instalować potem przez apt-get -b source itd.
Wydaje się to zagmatwane, ale chyba lepiej będzie to funkcjonować od upgrade sarge do etcha.
Awatar użytkownika
Outlaw
Beginner

To ma być eksperyment. Zanim zaaktualizuje tego sarge to wrzuce do niego nowszy kernel. Po co ten eksperyment pisałem w pierwszym poście ;)

PS. obecnie na serwerze jest 2.6.14.6
fnmirk
Senior Member

Możesz spróbować skopiować partycje np. dd (jest na forum opis). Ewentualne zmiany pakietów powinny się znajdować w /var/cache/apt/archives (nie pamiętam czy w Sarge jest ten katalog).
ODPOWIEDZ