Witam.
Mam zamiar zacząć naukę w/w języka. Pytanie moje brzmi: czy w Debianie jestem się w stanie to zrealizować?
Z tego co się doczytałem to jest to już dosyć powszechny język ale pod Linuksem są problemy. Nie wiem jakie dlatego się pytam. Chodzi mi tu głównie o kompilator. Monodevelop daje mi taką możliwość ale ostatnio mam małe problemy z tym softem - po zainstalowaniu nie pokazują mi się niezbędne opcje takie jak buduj, przebuduj itp.
W monodvelop robiłem aplikację na zaliczenie c# i nie było problemów ale teraz znowu chciałbym coś robić i nie mogę ;-)
Poprawka - co do tych opcji samego programu to wszystko jest ok ;-)
Czy można zrealizowa
NIESTETY!
Może można ale szkoda fatygi. Poza tym, jeżeli uczysz się na jakiejś uczelni wyższej to zapewne masz darmowego (studenckiego) Windowsa i VS a na zajęciach nie zechcą jakichś plików źródłowych tylko chcą projekty w VS (format VS).
Poza tym (kolejne) execa w C# czy VB można skompilować i uruchomić ALE do uruchomienia aplikacji ASP.NET potrzebny jest serwer IIS (zintegrowany z VisualStudio - taki developerski i wbudowany w pewne wersje Windowsa - XP pro, Vista Business, Ultimate, Win 2XXX Serwer itp.). No ale gdyby Ci się jakoś udało coś wykombinować to podziel się doświadczeniami
Może można ale szkoda fatygi. Poza tym, jeżeli uczysz się na jakiejś uczelni wyższej to zapewne masz darmowego (studenckiego) Windowsa i VS a na zajęciach nie zechcą jakichś plików źródłowych tylko chcą projekty w VS (format VS).
Poza tym (kolejne) execa w C# czy VB można skompilować i uruchomić ALE do uruchomienia aplikacji ASP.NET potrzebny jest serwer IIS (zintegrowany z VisualStudio - taki developerski i wbudowany w pewne wersje Windowsa - XP pro, Vista Business, Ultimate, Win 2XXX Serwer itp.). No ale gdyby Ci się jakoś udało coś wykombinować to podziel się doświadczeniami