Lenny brak synchronizacji z palmem tungsten e2

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Zorbanek

Lenny brak synchronizacji z palmem tungsten e2

Post autor: Zorbanek »

Witam serdecznie,

Po niedawnej aktualizacji Etch -> Lenny przestała mi działać synchronizacja (usb) jpilot z palmem (tungsten e2). Na ile umiejętności mi pozwoliły doszedłem do wniosku, że po podłączeniu palm-a i próbie synchronizacji nie kreuje się żaden plik ttyUSB* ani pilot (w Etchu był właśnie /dev/pilot). Podejrzewam, że jest to związane z wpisami plików konfiguracyjnych udev, ale pliki są takie same (w zakresie dotyczącym palm-a) jak w Etchu.

Jedyne nowe pliki jakie się pojawiają w katalogu /dev/ po podłączeniu palm-a, to:

Kod: Zaznacz cały

usbdev2.4_ep00
usbdev2.4_ep02
usbdev2.4_ep07
usbdev2.4_ep81
usbdev2.4_ep86
Jestem laikiem, dotychczas Debian nie sprawiał mi żadnych problemów a te, które się pojawiały jakoś dawały się rozwiązywać we własnym zakresie - ale w tym wypadku bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Zorbanek

[ Dodano: 2008-08-14, 22:06 ]
Witam,

No i znalazłem rozwiązanie. Podaję, może się komuś przyda.

Problemem był brak modułu kernela o nazwie "visor". Wystarczy z poziomu root-a wydać polecenie:

modprobe visor
i wszystko działa: domyślna konfiguracja udev tworzy pliki ttyUSB* i dowiązanie /dev/pilot.

Warto również dodać użytkownika(ów) do grupy "dialout" jako że ta grupa ma domyślnie prawo odczytu i zapisu plików ttyUSB*.

Konfiguracja programu jpilot z domyślnymi ustawieniami udev to:

serialport: /dev/pilot
serialrate: 57600
Pozdrawiam,
Zorbanek
ODPOWIEDZ