Compiz i emerald

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
yantar
Member

Compiz i emerald

Post autor: yantar »

Nabralo mnie po paru miesiacach na sprobowanie Compiza jak zobaczylem, ze jest w oficjalnym repozytorium. Niestety jak widze brak w nim Emeralda.
(Znalazlem jakis jeden tekst o tym ale do konca go nie zrozumialem).
Mozna skads dorwac Emeralda z innego repo ale zeby dzialal z oficjalnym compizem? Albo chociaz czy da sie zmienic w metacity jakos theme w terminalu czy w jakims pliku? (Nie uzywalem do tej pory tego WM)
alan666888

Post autor: alan666888 »

A nie lepiej dodać wpis

Sid

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://download.tuxfamily.org/shames/debian-sid/desktopfx/unstable/[/url] ./
Lenny

deb [url]http://download.tuxfamily.org/shames/debian-lenny/desktopfx/unstable/[/url] ./

apt-get install compiz-fusion-kde
lub

apt-get install compiz-fusion-gnome
lub

apt-get install compiz-fusion-al
Jak masz KDE to jeszcze warto ściągnąć te paczki ( instalują sie z gnome i all ale nie wiem czemu nie z kde )

compiz-fusion-plugins-unstable fusion-icon compiz-fusion-extras
Tego ostatniego jak nie chcesz nie musisz
giaur
Member

Post autor: giaur »

Compiz z repo Debiana jest bardzo okrojony i w dodatku jest to starsza wersja. Dodaj repo tuxfamily - tam masz najnowszego Compiza i Emeralda.

Musisz tylko uwazac zeby nie pomieszac wersji z repo debiana i tuxfamily - ja tak raz zrobilem i caly compiz sie posypał. Czyli nie probuj dogrywac emeralda do "oficjalnego" compiza bo masz prawie jak w banku ze to nie zadziala
yantar
Member

Post autor: yantar »

No nic liczylem, jednak ze cos sie da zrobic z oficjalnym repo. Z tego co doczytalem to Emerald zostal chyba usuniety z repozytoriow Debiania bo nie spelnial standardow gdzie moze umieszczac swoje pliki po instalacji. Ostatnio mam awersje na nieoficjalne repozytoria wiec chyba calkiem dam spokoj z Compizem ;d
Byle do wrzesnia i sie pokaze nowe XFCE 4.6, moze tam cos ciekawego bedzie ;]
(Jak znam zycie to za pare dni mnie i tak podkusi zeby choc sprobowac hrhr)
ODPOWIEDZ