Linux CentoS 5 konfiguracja serwera

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
przemekpol

Linux CentoS 5 konfiguracja serwera

Post autor: przemekpol »

Witam od kilku dni posiadam dedyka z systemem operacyjnym Linux CentoS 5 i nie wiem co zrobic, jakie kroki wykonywac w przystowosaniu serwera do poprawnego dzialania w internecie. Minowicie posiadam domenę i adres 2x adres ip z tego co wyczytalem w internecie to wydaje mi sie ze Apache jest juz wgrane http://79.99.41.156/. Na serwerze chialbym postawic serwer na www oraz shoutcast + auto pilot i tu prosze o pomoc fachowcow od Linuksa, jakie mam wykonywac postepy zeby skonfigurowac serwer.

Pozdrawiam Przemaz i czekam na wasze posty.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wstępnie to tak pare artów znajdziesz tutaj:
http://www.howtoforge.com/howtos/linux/centos
może coś Ci pomoże
przemekpol

Witam coś tam już przestudiowałem w tym temacie. Sprawa kolejna, pojawił się problem z połączeniem przez ftp z wykorzystaniem total comander. Nie wiem o co chodzi, mam zainstalowany vsftp. Wcześniej mogłem się łączyć przez total comandera na ftp, a teraz mam Time Out. Przekroczono czas połączenia i nie wiem co mogło się stać, że niemożna się połączyć. Jeśli ktoś by wiedział o co tu biega proszę o poradę bo osiwiałem już od tego.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Jak działa ping do serwera? Czy możesz się zalogować przez ssh?
przemekpol

Tak mogę się zalogować przez ssh bo na tym serwerze mam postawiony Shoutcast i call of duty 4.
Tylko coś się porobiło że nie mogę się przez total comandera łączyć na ftp, jedynie wychodzi mi połączenie z programu FileZilla ale muszę do tego podać port ftp. Wcześniej nie miałem z tym problemu było dobrze.
Sprawa kolejna to problem z php też jest wszystko zainstalowane i działało ale jeśli podaje adres do przeglądarki i wybiorę

Kod: Zaznacz cały

http://adres_IP/index.php
nie wchodzi strona (bo domeny tez nie moge ustawić) więc nie wiem czy trzeba coś uruchomić tylko przez wydanie komendy w konsoli ssh i będzie wszystko działać? Czy coś trzeba doinstalować, Jakby ktoś to umiał mi wytłumaczył jak mam to zagadnienie rozwiązać proszę o pomoc.
Tony19863107

Post autor: Tony19863107 »

Cześć nie wiem czy ten temat jest w dobrym dziale ale mam parę pytań dotyczących dystrybucji systemu CentOS 5, a mianowicie jak na tym systemie można w najprostszy sposób stworzyć serwer do gry Call Of Duty 4. Bo mam serwer dedykowany z 1 adresem ip i łączem 100 Mbps. A kompletnie nie wiem jak się z tym systemem "dogadać" żeby uruchomić na nim serwer. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ