Jaki Debian
-
- Senior Member
A propos Sida - jest oparta na nim dystrybucja pn. sidux, która w zasadzie jest sidem (takie podaje repozytoria) z dołączonymi kilkoma swoimi. Dzięki tym dodatkowym repozytoriom uzyskuje się dostęp do niektórych programów, które są "aktualizowane" m.in. pod kątem bezpieczeństwa szybciej niż to bywa w Sidzie. Tak było np. z którymś z "nowych" kerneli itp. Nadto na stronie siduksa bywają ciekawe rzeczy o bezpieczeństwie sida.
To jest wersja niestabilna. To, że u Ciebie działa stabilnie, to nie znaczy, że będzie tak u każdego :-P . W znacznej mierze zależy to od ilości oprogramowania, które masz w systemie. Jak widzę, używasz środowiska XFCE - ono samo w sobie jest dość stabilne bo jest dużo mniejsze niż KDE, czy GNOME, stąd też i liczba potencjalnych błędów mniejsza. Jak Ci się system wywali i nie będziesz umiał go naprawić, to pretensje będziesz mógł mieć tylko do siebie, ale początkujący użytkownik może się zniechęcić do całej dystrybucji. Ostatnimi czasy błędy pojawiają się nawet w Lennym, który też przez wielu był wychwalany jako "super stabilny". Nie przesadzajmy więc i stawiajmy sprawy uczciwie: stabilny jest Etch.PhockouS pisze:A ja mogę tylko zachęcić do Sida, czyli rzekomo wersji niestabilnej, która działa u mnie (i nie tylko u mnie) bardzo, bardzo stabilnie
@Akkon
Nie przesadzajmy, mi jakos jeszcze nigdy sie system nie wywalil, a uzywam GNOME, KDE i mnostwo oprogramowania.
Jedyne co trzeba umiec, to ponowna instalacja sterownikow do grafiki od czasu do czasu (po aktualizacji xorg albo kernela). Ale nawet i to nie jest potrzebne przy korzystaniu ze standardowych sterownikow do grafiki. Więc przestań straszyć, bo prawdopodobieństwo, że system się "wywali" jest znikome nawet w Sidzie. Co innego jak ktos zaktualizuje Etch->Sid przez dist-upgrade, wtedy nie wszystko moze pojsc ok - ale jezeli Sid juz dziala i jest czesto aktualizowany to nie ma obaw.
Nie przesadzajmy, mi jakos jeszcze nigdy sie system nie wywalil, a uzywam GNOME, KDE i mnostwo oprogramowania.
Jedyne co trzeba umiec, to ponowna instalacja sterownikow do grafiki od czasu do czasu (po aktualizacji xorg albo kernela). Ale nawet i to nie jest potrzebne przy korzystaniu ze standardowych sterownikow do grafiki. Więc przestań straszyć, bo prawdopodobieństwo, że system się "wywali" jest znikome nawet w Sidzie. Co innego jak ktos zaktualizuje Etch->Sid przez dist-upgrade, wtedy nie wszystko moze pojsc ok - ale jezeli Sid juz dziala i jest czesto aktualizowany to nie ma obaw.