[+] HP Deskjet d1460 - cups wykrywa ale nie drukuje

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Ta wskazówka była podane przez Canona w instrukcji instalacji Pixma 4200 dla Suse i Fedory.
Ostatnim krokiem instalacji był restart cups'a i drukarka działała. (W Debianie /etc/init.d/cupsys restart)
Ze względów bezpieczeństwa Debian i inne systemy linuksowe na wstępie zabraniają połączeń do xservera. Zezwolić można także z konsoli. Ja nie wiem jak. Przydałaby się ta wiedza, dla tych co używają coś poza Gnome, aby nie instalować niepotrzebnie gdm.

Jak w konsoli zezwolić na lokalne połączenie do xservera?
Jak w konsoli zabronić lokalnego połączenie do xservera?

Potem chyba ten temat będzie można zamknąć

Pozdrowienia
sj65
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

do listy pytań dorzucę kolejne :p o co xserwer do drukowania?

Na razie widzę, że cupsys wymaga czegoś tłumaczacego z html do pdf. Jedyny punkt niepewny w zależnościach to poppler - on może wymagać przez zależności (fontconfig i libxml2)
Jak w konsoli zezwolić na lokalne połączenie do xservera?
Jak w konsoli zabronić lokalnego połączenie do xservera?
niestety man xdmcp u mnie nie istnieje :-( po lekturze mana xserver wygląda na to, że możnaby to jakoś odpalać z palca (nie przez xdm) przy starcie xserwer - X -[opcja]
widzę tam opcję :
-broadcast
-multicast [address [hop count]]
-from local-address
odsyłam do tych fragmentów, bo boję się, że sam coś pokręcę z braku doświadczenia i z moim angielskim, resztą może zająć się xhost, tylko nie wiem co mniej skomplikowane
-edycja /etc/Xn.hosts
-skorzystanie z polecenia xhost

Kod: Zaznacz cały

xhost name
dodaje dozwolone połączenie

xhost -name
blokuje

xhost - 
xhost + 
analogicznie blokują /dopuszczają wszystko
za name możemy podstawić:
A complete name has the syntax ``family:name'' where the families are
as follows:

inet Internet host (IPv4)
inet6 Internet host (IPv6)
dnet DECnet host
nis Secure RPC network name
krb Kerberos V5 principal
local contains only one name, the empty string
si Server Interpreted
niestety to taki poziom komplikacj, że lepiej skorzystać z manów bo mogłem coś pokręcić. Nie wiem czy moge z owego xhost korzystać w trakcie pracy X-ów, czy wystarczy robić to wkonsoli, czy na ten czas trzeba zatrzymać xserver?
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Na stronie http://www.janosik.net/wine.html znalazłem coś takiego
Zezwolić użytkownikowi ..... na korzystanie z X serwera (polecenie wykonuje ten użytkownik, który uruchomił X serwer):

xhost +localhost
Po wydaniu tego polecenia w panelu pojawiającym się po "gdmsetup" nie widać zmian w ustawieniu o którym wcześniej wspominałem i które pozwalało uruchomić system drukowania.
Jednak drukarka działa. Czyli wydając polecenie:

xhost +localhost
możemy uruchomić system drukowania dla naszych drukarek (nie wiem czy wszystkich) i wydaje mi się, że nie będzie potrzeby instalowania gdm zbędnego dla użytkowników innych środowisk.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ