Jaki Debian

Wszystko Off Topic
fender666
Beginner

Jaki Debian

Post autor: fender666 »

Witam, która według was jest teraz najlepsza dystrybucja Debiana, proszę również o linki do pobrania oraz krotki opis poszukuje dystrybucji stabilnej do programowania itd. liczę na pomoc ekspertów. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Jeżeli nie chcesz "grzebać" w systemie to najlepszym wyborem będzie testing. Jest regularnie aktualizowany i nie ma absolutnie żadnych problemów ze stabilnością. Linki są w dziale "Dla początkujących" na głównej stronie forum, a opis poszczególnych wersji znajdziesz na debian.org albo na wikipedii. Dodam też, że odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania, znajdują się na forum. ;-)
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Debian to bardzo stabilna dystrybucja.

A jeśli chodzi ci, która z jej gałęzi jest najlepsza, to zależy co potrzebujesz. Jak ma po prostu działać i zawsze działać to Etch. Jak chcesz czasem coś nowego dołożyć, to już lepiej Lenny, a jak lubisz nowości i często coś nowego próbujesz to koniecznie Lenny. Sida nie polecam, chyba że chcesz mieć nowinki szybciej niż koledzy, którzy uzywają Lenny. Ja mam Lenny i Etcha, bo Lenny'emu nie ufam w 100%. Etch jednak jest tak potwornie stabilny, że może przyprawić o depresję z nudów.
fender666
Beginner

Post autor: fender666 »

a jak wygladaja aktualizacje etcha i powiedzcie mi instalowalem lennego i po zakonczonej instalacji nie wykrywa mi polaczenia z netem oraz nie mam menadzera pakietow synaptic i nie mam pojecia jak ruszyc dalej co robic co mi polecacie czy po instalacji etcha wszystko bedzie dobrze?
yantar
Member

Post autor: yantar »

No to pozostaje ci skonfigurowac polaczenie recznie, co do Synaptica nie jest on instalowany domyslnie jak np w Ubuntu. Domyslnymi dla Debiana menadzerami pakietow sa apt albo aptitude co kto lubi, przez nie doinstalujesz Synaptica jesli ci zalezy na graficznym menadzerze.
Jesli chodzi o aktualizacje Etch, sa to tylko dostepne aktualizacje dotyczace bezpieczenstwa. Jesli bedziesz chcial jakies nowsze wersje programow wtedy trzeba skorzystac z backportow dla Etha (dodatkowych repozytoriow stworzonych wlasnie na takie okazje).
Logansan

Post autor: Logansan »

Jeżeli nie chcesz "grzebać" w systemie to najlepszym wyborem będzie testing. Jest regularnie aktualizowany i nie ma absolutnie żadnych problemów ze stabilnością.
Hmm... grzebać można w każdym systemie niezależnie od aktualności pakietów... Ośmielę się zaryzykować stwierdzenie, że "grzebanie" w STABLE bywa bardziej produktywne... tzn. przy założeniu, że ważne jest to co dzięki oprogramowaniu możemy osiągnąć... zbudować... , a nie jak nowe i błyszczące jest to oprogramowanie...
Co do "testinga" to:
1) błędy się zdarzają (niespełnione zależności, zatrzymywanie paietów)- ważne jest jaką ilość błędów możesz zaakceptować (dla mnie minimum stabilności daje "zamrożony testing" - jak mniemam już niedługo się doczekam - aktualnie tylko STABLE).
2) testing jest regularnie aktualizowany z tym, że nie są to poprawki bezpieczeństwa (mało znany fakt: Debian Security Team nie "obsługuje" >testing'a< - wyjątkiem jaki znam był poważny błąd w Iceweasel). Tym samym teoretycznie Lenny jest mniej bezpieczny od "etch'a" i "sid'a", dla których poprawki bezpieczeństwa są opracowywane.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Logansan pisze:
2) testing jest regularnie aktualizowany z tym, że nie są to poprawki bezpieczeństwa (mało znany fakt: Debian Security Team nie "obsługuje" >testing'a<
eee... czyli mam niby wpis widmo w sources.list?

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://security.debian.org/[/url] lenny/updates main contrib non-free
Logansan

Post autor: Logansan »

Tu i tu masz odpowiedź. Jest oddzielna grupa developerów zajmujących się testingiem (jednak zdecydowana większość poprawek i tak idzie normalną drogą z sid'a do testing'a - z pominięciem security.debian.org - tym samym są one opóźnione o kilka dni).
Okazuje sie też, że "sid" nie ma żadnego wsparcia w sprawie security (o czym nie wiedziałem) - ale poprawione paczki od razu trafiają do repo (bez kilkudniowego opóźnienia jak w testing'u).

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli najlepiej, jeśli dobrze zrozumiałem, używać Sida lub stabilną gałąź. Czyli chyba jestem "bezpieczny" ;)

@fender666

Na Twoim miejscu, wybrał bym w tej chwili Lennyego (teraz testowy, ale za parę miesięcy zostanie wydany jako stabilny) i siedział na nim, aż zdecydujesz się na upgrade. Według mnie Etch jest już trochę za "stary", do używania na desktopie.
PhockouS

Post autor: PhockouS »

A ja mogę tylko zachęcić do Sida, czyli rzekomo wersji niestabilnej, która działa u mnie (i nie tylko u mnie) bardzo, bardzo stabilnie :-) A i pakiety jakie świeże :-) Developerzy Debiana wiedzą co robią, zaufaj im.
ODPOWIEDZ