Sid - nautilus w trybie przegl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
bastard79

Sid - nautilus w trybie przeglądarki

Post autor: bastard79 »

Witam wszystkich

Używam Debiana już kilka ładnych lat ale dopiero teraz zaczęło mi być potrzebne korzystanie z okienek nautilusa. Domyślne ustawienia w Debianie są dla mnie mało intuicyjne i ciężko mi nawigować zwłaszcza że każde wejście do katalogu otwiera nowe okno i po chwili mam kilkanaście niepotrzebnych okien. Problem mój rozwiązałoby coś na wzór gnome w Ubuntu, czyli jak wyczytałem w googlach tryb BROWSER MODE. Więc poszukałem tu i ówdzie, wprowadziłem zmiany w gconf ustawiając: browser mode = true i niestety nadal nie działa. Tryb przeglądarki mam tylko gdy chcę wgrać jakiś plik lub zapisać. W innych przypadkach jest po staremu.

Proszę o pomoc jak uaktywnić tą opcję.

PS. Jakby ktoś podpowiedział jak przy okazji usunąć z pulpitu okno KOMPUTER, HOME i ¦mietnik byłbym bardzo wdzięczny.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

W opcjach Nautilusa możesz zaznaczyć odpowiednią opcję. Niestety nie pamiętam jak się nazywa

[ Dodano: 2008-07-15, 10:54 ]
Dobra sprawdziłem - co do Nautilusa to: Edit -> Preferences -> Behavior i zaznacz Always open in browser windows

Co do ikon z Pulpitu uruchom gconf-editor i wybierz apps -> nautilus -> Desktop i odznacz to co Cie interesuje
bastard79

Dziękuję z ikonami pomogło, z browser mode poradziłem sobie trochę w inny sposób ale już działa.

Teraz chciałbym sobie umieścić ikonę kosza na panelu, ale niestety nic się nie pojawia.

Tutaj http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=9293 jest napisane, że coś było zepsute ale już jest dobrze. U mnie niestety nadal jest źle, jak mogę to naprawić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

bastard79 pisze:U mnie niestety nadal jest źle, jak mogę to naprawić?
System zrestartowałeś?
bastard79

System zrestartowany, ale kosza jak nie mogłem dodać do panelu tak nie mogę nadal.
ODPOWIEDZ