kompilowany kernel 2.6.26 - nie mog

Pomoc dotycząca instalacji systemu
_dexter

kompilowany kernel 2.6.26 - nie mogę uruchomić

Post autor: _dexter »

Witam
Posiadam Debiana Sid 32-b i jako że lubię nowinki postanowiłem skompilować nowe jajko.
¬ródełka pobrane ze strony kernel.org (linux-2.6.26.tar.bz2) całość skompilowana wg. porad Bodzia:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=41656#41656
Kompilacja przebiegła bez jakichkolwiek błędów, przystąpiłem do instalacji powstałych paczek.
Restart, i podczas uruchamiania nowej wersji kernela całość zatrzymuje się na:

Kod: Zaznacz cały

Setting console screen modes and fonts
na klawiaturze migają dodatkowo lampki capslock i srcolllock. Nie wiem o co chodzi?
Proszę o podpowiedz co zmienić aby nowy kernel uruchomił się poprawnie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

Po tej ilości informacji ciężko cokolwiek powiedzieć poza tym, że jak używasz danej dystrybucji, to powinieneś raczej brać jajko lub jego źródła z jej repozytoriów.
_dexter

Po tej ilości informacji ciężko cokolwiek powiedzieć
Powiedz chociaż jakich informacji brakuje to je dopiszę. Co do źródeł przyznam że zawsze korzystałem ze strony kernel.org i ze skompilowanymi "jajkami" nie było problemu.
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

Wiesz, najlepiej by było gdybyś podał jaki masz sprzęt, procesor itd.
Ponadto przydałby się plik .config choć jest on dość długi. Biorąc pod uwagę kod, który podałeś mogłaby się przydać zawartość /var/log/Xorg.0.log (bo pewnie zaznaczyłeś niepotrzebnie przy kompilacji jakieś wsparcie do grafiki czy coś).

Najlepiej to weź plik .config ze źródeł jajka które kompilowałeś i ci działało i skopiuj to do katalogu z jajkiem którego kompilacja ci nie wychodzi. Powinno zadziałać. Aha i postaraj się wziąć źródła Debianowe:

Kod: Zaznacz cały

aptitude search linux-image
apt-get source (interesujące nas jajko) 
to wtedy lepiej będzie ci ono chodziło.
_dexter

Widzę że niedokładnie mnie zrozumiano, postępując wg. linku podanego wyżej skopiowałem config od działającego jajka (w tym przypadku od 2.6.25-4), następnie kompilacja i instalacja powstałych paczek. ¯adnych dodatkowych ustawień, stąd też moje zdziwienie że coś wyszło nie tak.
Co do źródeł - pobrałem je ze strony kernel.org jak zawsze to po pierwsze, po drugie nie zauważyłem jeszcze w repo źródeł od kernela w wersji 2.6.26 - stąd taki a nie inny wybór.
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

A próbowałeś uruchomić kompa na nowym kernelu w trybie single z pominięciem startu większości usług?
Jeśli się uruchomi można próbować wyizolować problem do konkretnej usługi lub skryptu ładowanego podczas startu.
_dexter

Tak próbowałem uruchomić go w "normalnym" trybie jak i single.
Spróbuję jeszcze raz go skompilować tym razem kopiując konfig od kernela 2.6.24-2.
Awatar użytkownika
monolith

I za każdym razem system "staje" w tym samym miejscu?
_dexter

Za każdym razem zatrzymuj się na:
Setting console screen modes and fonts
Awatar użytkownika
monolith

A próbowałeś przeinstalować ten skrypt - to jest bodajże console-fonts czy jakoś tak lub go pominąć przy starcie? Jeśli ruszy dalej to będzie już chociaż coś wiadomo.
ODPOWIEDZ