Dziwne podpowiedzi w konsoli
Dziwne podpowiedzi w konsoli
Witam
Mam problem z uzupełnianiem nazw plików w konsoli przy pomocy klawisza [tab], a mianowicie, klawisz dopełnia mi wpisane litery nie do nazwy pliku, albo katalogu, a do nazwy polecenia, np, kiedy mam katalog 'troll' i wpisuje 'tro[tab]' to dopełnia mi do 'troff' :P
Szukałem sposobu na zmianę, ale niestety nie udało mi się. Nie mogłem też doczytać się o tym czegokolwiek pod poleceniem 'man konsole'.
Bardzo proszę o pomoc.
Mam problem z uzupełnianiem nazw plików w konsoli przy pomocy klawisza [tab], a mianowicie, klawisz dopełnia mi wpisane litery nie do nazwy pliku, albo katalogu, a do nazwy polecenia, np, kiedy mam katalog 'troll' i wpisuje 'tro[tab]' to dopełnia mi do 'troff' :P
Szukałem sposobu na zmianę, ale niestety nie udało mi się. Nie mogłem też doczytać się o tym czegokolwiek pod poleceniem 'man konsole'.
Bardzo proszę o pomoc.
bash to inteligentna bestia i dopełnia do tego co obsługuje polecenie wpisane wcześniej.
np. pokarzę to na przykładzie moich już dawno zapomnianych plików:
mam nadzieje że wyciągniesz z tego wnioski
aloha
np. pokarzę to na przykładzie moich już dawno zapomnianych plików:
Kod: Zaznacz cały
kamil@kamil:~/Ebooki$ ls
2005_porad_dla_PC hardware html Organizacja_I_Architektura_Komputerow slownikeksperta
2005_porad_dla_PC.rar HowToBeAProgrammer.pdf linux Organizacja_I_Architektura_Komputerow.rar slownikeksperta.zip
kamil@kamil:~/Ebooki$ ha[tab][tab]
hal-device hal-find-by-capability hal-find-by-property hal-get-property hal-set-property hash
kamil@kamil:~/Ebooki$ cd ha[tab]rdware/
kamil@kamil:~/Ebooki/hardware$ cd ..
kamil@kamil:~/Ebooki$ sl[tab][tab]
slabtop sleep sliceprint slogin
kamil@kamil:~/Ebooki$ unzip sl[tab]ownikeksperta[tab]
slownikeksperta/ slownikeksperta.zip
kamil@kamil:~/Ebooki$ unzip slownikeksperta.zip
mam nadzieje że wyciągniesz z tego wnioski

aloha
Problem w tym, że mam tylko jeden katalog - troll, a nie mam katalogu troff, a mimo wszystko dopełnia mi tro[tab] na troff. xd
Tutaj ls:
Daje:
Nic nie daje. 
Ludzie, nie przesadzajcie, ja rozumiem, że [tab][tab] pokaże mi wszystkie foldery które zaczynają się od tej nazwy, ale bez przesady.
Mam nadzieję, że teraz zrozumiecie o co mi chodzi. :P
Tutaj ls:
[23:43:43] louner@puklerz:~$ ls
bin Dodatki Mail Programy Tapety
czcionki Filmy Muzyka Projekty troll
Desktop lampp_htdocs Opowiadania style zadania
[23:46:56] louner@puklerz:~$ tro[tab]
[23:46:56] louner@puklerz:~$ troff
[23:46:56] louner@puklerz:~$ tro[tab][tab]

Ludzie, nie przesadzajcie, ja rozumiem, że [tab][tab] pokaże mi wszystkie foldery które zaczynają się od tej nazwy, ale bez przesady.

widać że nie zrozumiałeś mojego wcześniejszego postu, otoż jeśli chcesz aby dopełniło Ci nazwę katalogu to wpisz polecenie które korzysta z tego katalogu np cd:
chodzi o to że pierwszy wpisany wyraz w linii komend jest rozwijany przez bascha do nazwy programu, a dopiero następne, rozwijają nazwę katalogu/pliku, zależnie od używanego polecenia
polecam zapoznanie sie bardziej szczegółowo z bashem
kamil@kamil:~$ ls
arty Desktop downloads Ebooki mp3 Nowy folder sciagi
kamil@kamil:~$ do[tab][tab]
do done dotlockfile
kamil@kamil:~$ cd do[tab]wnloads
polecam zapoznanie sie bardziej szczegółowo z bashem