Witam.
Mam problem z działaniem sieci w Debianie.
Otóż ściągnąłem sobie małą płytę, netinstall. Wszystko ładnie się zainstalowało, jedynie coś z siecią się właśnie działo. ¯adne repozytorium nie było dostępne. Ominąłem ten krok i po prostu instalowałem dalej.
Niestety po instalacji nadal nie mam sieci.
Używam modemu zewnętrznego D-Link łączonego do karty sieciowej, więc powinno wszystko ładnie śmigać.
Gdy próbuję wykonać jakieś działanie związane z siecią dostaję "Network Unreachable". Wykonując dhclient eth0, pingując itd.
Co ciekawe, gdy zrestartuję modem i ADSL nie jest połączony to wszystko wygląda ok. Tzn. dhclient eth0 nie zgłasza żadnych problemów i modem odpowiada na ping (ping 192.168.1.1). Dopiero gdy ADSL się podłączy, wtedy wszystko pada. I modem na ping nie odpowiada.
Ten problem miałem także w ubuntu, ale od 7.04 w górę wszystko było już ok.
Proszę o pomoc, bo zostałem z gołym systemem i pasowałoby coś z tym fantem zrobić.
Jeśli potrzeba więcej informacji, to pytajcie bo ja nie wiem co więcej mogę podać.
Pozdro.
Network Unreachable
Wklej wynik polecenia:
Jak masz problem z wklejeniem przekieruj wynik do pliku:plik znajdziesz w katalogu z domowym.
Kod: Zaznacz cały
lspci
lspci>wynik.txt
Niestety, chyba mam tak goły system, że nie mam lspci. Przynajmniej tak mówi bash.
Zauważyłem jeszcze przy starcie komunikat:
Zauważyłem jeszcze przy starcie komunikat:
Not starting internet superserver: no services enabled
Którą wersję systemu masz zainstalowaną. Być może nie ma wsparcia do obsługi twojej karty sieciowej.
Jaką masz kartę sieciową? Jaką wersję jądra?
Pobierz może nowszą wersję netinstall. Skoro Ubuntu działał to najlepiej pobierz Lenny http://ftp.acc.umu.se/cdimage/lenny_di_ ... etinst.iso
Wynik polecenia lspci możesz podać po uruchomieniu komputera z livecd z jakimś Linuksem.
Jaką masz kartę sieciową? Jaką wersję jądra?
uname -r
Wynik polecenia lspci możesz podać po uruchomieniu komputera z livecd z jakimś Linuksem.
uname -r
Ale z tym i kartą chyba wszystko ok...
Już poczyniłem postępy
W pliku zmieniłem z dhcp na static i wpisałem
Wtedy modem zaczął odpowiadać na ping! Nie poddając się poszedłem dalej i zrobiłem
i teraz przy pingowaniu jakiegoś ip, nie pokazuje już network unreachable, ale
2.6.18-5-486
Już poczyniłem postępy

W pliku
/etc/network/interfaces
address 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0