Witam.
Przeinstalowałem system i teraz nie mam powiadamiania o aktualizacjach. Chodzi o pomarańczową(lub inny kolor-w zależności od motywu) ikonkę która pojawia sie w prawym górnym rogu jeśli są jakieś aktualizacje. Po kliknięciu w nią -prosi o hasło roota i pokazują się pakiety do aktualizacji.
Wiem że gdzieś trzeba dodać odpowiedni wpis- prawdopodobnie w crontabie, niestety nie za bardzo wiem jaki.
To mi niewiele pomaga: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11174
PS: Nie chodzi mi o wpis do conky bo to mogę sobie sam zrobic.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Dziekuję
Powiadomienie o aktualizacjach (synaptic)
-
- Senior Member
dash4 jak masz nazwę pakietu/programu lub znasz związaną z nim funkcję (po angielsku).
Zaczynasz sobie tak:tam otrzymujesz wynik
uzyskujemy następną informację: Mam wersję Debiana Lenny --- wynik jest zerowy (przeskok do następnej linii) --- pakietu chyba niema.
W przeglądarce Iceweasel jest wbudowana (kiedy korzystamy z Debiana) wyszukiwarka pakietów. Na górze okna otwartej przeglądarki, po prawej stronie. Otwieramy rozwijane zakładki i wpisujemy nazwę pakietu.
Wynik wyszukiwania update-notifier
Podobne opcje oferuje aptitude.
Możemy tak znaleźć wiele elementów potrzebnych do usprawnienia naszego systemu.
Zaczynasz sobie tak:
Kod: Zaznacz cały
man apt
man apt pisze:ZOBACZ TAK¯E
apt-cache(8), apt-get(8), apt.conf(5), sources.list(5)
apt-cache -h
apt-cache search update-notifier
W przeglądarce Iceweasel jest wbudowana (kiedy korzystamy z Debiana) wyszukiwarka pakietów. Na górze okna otwartej przeglądarki, po prawej stronie. Otwieramy rozwijane zakładki i wpisujemy nazwę pakietu.
Wynik wyszukiwania update-notifier
Podobne opcje oferuje aptitude.
Możemy tak znaleźć wiele elementów potrzebnych do usprawnienia naszego systemu.
-
- Senior Member
Nazwa programu podana przeze mnie jest właściwa. Natomiast, w chwili obecnej - co objawiło Ci się po aktualizacji do Lenny - nie ma odpowiedniej wersji dla gałęzi testowej. Możesz - jeśli się da:dash4 pisze:Jak na razie nie znalazłem nazwy pakietu, który mogę zainstalować, odpowiadającego za aktualizację w sposób opisany wyżej.
- Spróbować użyć tej z Etch lub Sida
- Skompilować we własnym zakresie.