[+] Brak polskiej czcionki
[+] Brak polskiej czcionki
Witam.
Mam problem z polskimi znakami, można je wpisywać normalnie dopiero wejdę w "Klawiatura", usunę dotychczasowy układ "Poland" i zrobię nowy, identyczny. Niestety, muszę to robić przy każdym ponownym uruchomieniu komputera. Ktoś zna może na to radę? W internecie znalazłem aby "doinstalować jakieś paczki z xkb w nazwie". Zainstalowałem wszystkie, lecz to nie pomogło.
EDIT:
Za brak dokładniejszych informacji przepraszam. Z postem dość się śpieszyłem i musiało mi to umknąć.
System to Debian najnowsze wydanie testowe ze środowiskiem gnome.
Mam problem z polskimi znakami, można je wpisywać normalnie dopiero wejdę w "Klawiatura", usunę dotychczasowy układ "Poland" i zrobię nowy, identyczny. Niestety, muszę to robić przy każdym ponownym uruchomieniu komputera. Ktoś zna może na to radę? W internecie znalazłem aby "doinstalować jakieś paczki z xkb w nazwie". Zainstalowałem wszystkie, lecz to nie pomogło.
EDIT:
Za brak dokładniejszych informacji przepraszam. Z postem dość się śpieszyłem i musiało mi to umknąć.
System to Debian najnowsze wydanie testowe ze środowiskiem gnome.
Zerknij co jest potrzebne do polonizacji systemu i jak to ustawić na stałe:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=56053#56053
Domyślam się, że problem występuje tylko w konsoli. W środowisku graficznym jest dobrze?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=56053#56053
Domyślam się, że problem występuje tylko w konsoli. W środowisku graficznym jest dobrze?
Nie, mam tylko polski układ.
Problem występuje zarówno w konsoli jak i w środowisku graficznym.
Zaraz zobaczę pakiety które podał fnmirk.
EDIT:
Zainstalowałem następujące pakieciki:
Problem występuje zarówno w konsoli jak i w środowisku graficznym.
Zaraz zobaczę pakiety które podał fnmirk.
EDIT:
Zainstalowałem następujące pakieciki:
dynafont xfonts-100dpi-transcoded xfonts-75dpi-transcoded
xfonts-efont-unicode xfonts-efont-unicode-ib xfonts-terminus-oblique
Po restarcie i wykonaniu poleceń podanych w temacie nastąpiła dziwna zmiana. Teraz gdy chcę wpisać polski znak to otwiera mi się menu programu, zazwyczaj przypisane pod dany klawisz.console-setup console-terminus fonty-rg unicode-data unifont
A co mówi polecenie pokaż wynik.
Kod: Zaznacz cały
locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
To nie ma znaczenia. Debian domyślnie od wersji Etch proponuje utf8.kiko80 pisze:A jaka wersja Debiana?
Gnome wklej zawartość:
cat /etc/X11/xorg.conf