SMPlayer - spowalnianie obrazu na pe

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
machio

SMPlayer - spowalnianie obrazu na pełnym ekranie

Post autor: machio »

Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem Debiana i mam mały problem z SMPlayerem. otóż:
mam włączonego compiza a kiedy odpalam smplayer i przełączam go do pełnego ekranu film nagle spowalnia. Otwierałem smplayer z konsoli z pozycji użytkownika ale niestety nie było żadnego niepokojącego komunikatu natomiast z pozycji root otrzymałem taką informację:

Kod: Zaznacz cały

Qt: Session management error: Authentication Rejected, reason : 
None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
To jest SMPlayer v. 0.6.1 (SVN r1304) uruchomiony na Linux
Przeszukałem forum Ubuntu i forum smplayer ale niestety nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc. Czy da radę jakoś przyspieszyć ten obraz na pełnym ekranie?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Sprawdz czy te same objawy będą przy uzyciu mplayera.
Smplayer to nakladka na niego.

Pewnie trzeba spróbować użyc innego sterownika video
machio

Post autor: machio »

Witam!
niestety na mplayer jest dokładnie tak samo. Próbowałem jeszcze z odtwarzać na gl gl2 xv i innych możliwych ale na fullscreenie albo obraz strasznie mruga albo film wogóle się nie włącza. Czy ten kominikat który wysłałem w poprzednim oknie ma coś wspólnego z programem?
Pozdro!
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Ten komunikat na odtwarzanie filmu nie ma wplywu.

Rozwiązaniem było by napisanie skryptu ktory wyłaczał by compiza na czas używania smplayera (mplayera) i po zakonczeniu programu go znow zalaczal.
Na forum ubuntu gdzies widzialem cos zaczątki tego.

Nie jest to trudne.

Musialo by to tak wyglądac

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
Polecenie wyłaczajace compiza && /usr/bin/smplayer && polecenie załaczające compiza
Skrypt na przyklad nazywał by się player

Nie uzywam tych fajerwerkow więc nie wiem jakimi poleceniami sie to wlaacz wylacza wiec musisz sobie sam wpisać.
ODPOWIEDZ