[+] WiFi - Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
emcee

Post autor: emcee »

Dziękuję bardzo za pomoc... Ale nadal nie działa. Ciągle to samo.
Sprawdałem - RXQ - w całym domu 100, Beacons - tempo idealnie 10/s.

Sprawdzałem w różnych miejscach, jest to samo, tyle że, tylko w pokoju z AP miałem DHCPOFFER. Gdzie indziej ani jednego. Coś jest wyraźnie nie tak. Zresztą nawet jakby dostał to powinien załapać ip. Tak miałem od samego początku, wszędzie to samo, w każdej sieci. Nie pobiera ip.

Proszę, nie poddawaj się, to ważne dla mnie. Z góry dzięki. ;-)
jenova

Post autor: jenova »

Witam.

hm... skoro piszesz, że jest to darowany router, to moze ma włączona filtracje MAC, i nie ma tam twojego MAC'a?
emcee

Znaczy... Przepraszam, trochę nieprecyzyzjnie się wyraziłem. Router kupiliśmy z kumplami docelowo do bursy. W wakacje nie było co z nim zrobić i zasadniczo ostał się mi, a ja próbuję zrobić z niego użytek.

Z tego, co pamiętam, to nic z takich rzeczy nie dłubaliśmy. Chciałbym zaznaczyć, że jeszcze nigdy na tym komputerze (korzystając z Debiana), nie udało mi się pobrać ip z żadnej sieci wifi (na Viście ( :evil: - przepraszam, musiałem. Przeżyłem swoje z tym "systemem".) się udawało.) Mam wrzucić wyniki jakiś poleceń z konsoli?

Jeszcze raz dziękuję za inicjatywę. :-)
jenova

Zaloguj sie do Visty, podłącz do AP, i sprawdź czy działa Ci net [np. google etc. <- to opcjonalnie tak aby się przekonać czy faktycznie wina w Debianie], następnie wpisz 192.168.1.1 -> wpisz log :p ass. W zależności od AP, panel administracyjny wygląda inaczej, ale generalnie szukaj opcji "Sieć bezprzewodowa" a tam będziesz miał "Konfiguracja sieci bezprzewodowej" ^^" :) , info takie jak MAC AP, SSID, Kanal, tryb etc... [sprawdź czy sie zgadzają z tym co wpisywałeś w Debianie] No i właśnie tam [w liveboxach po prawej stronie] jest opcja FILTRACJA MAC. Zobacz czy jest włączona, jak tak to wejdź i ustaw wedle potrzeb.
emcee

Vista już dawno z mojego kompa pofrunęła (i całe szczęście :mrgreen: ). Ale łączę się z routerem przez kabel i potrafię się dostać do jego konfiguracji. ;-)

Kod: Zaznacz cały

BASIC SETTINGS
Account Name  (If Required): -
Domain Name  (If Required): -

Internet IP Address:
x Get Dynamically From ISP.

Domain Name Server (DNS) Address
x Get Automatically From ISP

Router MAC Address
x Use Default Address
o Use Computer MAC Address
o Use This MAC Address 	

WIRELESS SETTINGS
Name (SSID): Home	
Region: Europe
Channel: 13
Mode: g & b

Security Options:  
Security Encryption: WEP
Authentication Type: Auto
Encryption Strength: 128bit

Security Encryption Key
Key 1: 1D3773DAEDC8C9BF084B4CC6F1

LAN IP SETUP
x Use Router as DHCP Server
Nie wydaje mi się, żeby cokolwiek było tu nie tak... Niczego przypominającego filtrację MAC nie znalazłem...
jenova

hm.. to może zrób tak, że alt+ctr+F1 -> killall kdm [wyłączysz całe KDE, tak aby knetworkmanager etc.. były off] no i to samo co wyżej, czyli spróbuj podłączyć się z czystego terminala.

Możesz także wgrać firmware do wifika ze stronki: http://intellinuxwireless.org , bo nie sprawdzałem czy w repo jest najnowasza wersja [ale raczej wątpię, by to było probl.]
emcee

nie mam nawet knetworkmanagera, tylko wifi radar, którego nigdy nie włączam.
kiedyś dawno próbowałem zainstalować, ale wysypałem się na kompilacji, zresztą pewnie to nie to.

już nie wiem :-/
jenova

to może jeszcze spróbuj jak będzie, gdy wyłączysz WEP na AP
emcee

Działa!

Pomogło dodanie linijek o automatycznym podłączaniu przy boocie :-D

Dziękuję bardzo za pomoc! :mrgreen:
ODPOWIEDZ