1) Chciałbym mieć zintegrowany ze sobą, stosunkowo nowy i stabilny system, postanowiłem wybrać gałąź testing, po ewentualnych testach rozważę przejście na Sida. Jako środowisko graficzne mam zamiar używać KDE, choć bardzo mocno rozważam zmianę oprogramowania na Openbox i lżejsze odpowiedniki. Czy Debian się nadaje do moich kryteriów i co sądzicie o moim pomyśle pomyśle?
2) Moja największa niepewność - partycjonowanie. Mam 80GB dysk, 20GB zajęte na /home, które muszę przechować do mojej nowej instalacji Debiana i system Windows (system potrzebny do nauki), który chyba zainstaluję jeszcze raz skoro mam już czas na robienie porządków na dysku. Jak bezpiecznie przeprowadzić taki 'backup' tych 20GB danych? Kolejne pytania które się nasuwają - jaki fs polecacie? Generalnie myślałem o rozkładzie partycji:
Kod: Zaznacz cały
/dev/sda1 - 512mb swap
/dev/sda2 - 50mb /boot ext2
/dev/sda3 - 12gb /mnt/windows ntfs
/dev/sda4
/dev/sda5 - 55gb /home ext3
/dev/sda6 - 12gb / ext3
3) Tu pytanie krótkie i niedotyczące bezpośrednio Debiana - skoro mam firewall na routerze(zwykły, bez jakiś specjalnych możliwości konfiguracyjnych), czy warto instalować i konfigurować iptables? Mogę czuć się bez programowego firewalla bezpieczny?
No tak, notując zagadnienia do zadania pytania wynotowałem ich dwanaście, na część jednak znalazłem odpowiedź, teraz czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi.