Przegrzanie procesora

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
barteksch

Przegrzanie procesora

Post autor: barteksch »

Witam
Po aktualizacji Etcha do Lenny miałem problem z GNOMEm, i już podczas instalacji GNOMA przez konsolę dostawałem komunikaty którym towarzyszyło "piknięcie" chyba z procesora:

Kod: Zaznacz cały

Message from syslogd@bartek at Fri Jun 27 17:30:38 2008 ...
bartek kernel: CPU0: Temperature above threshold

Message from syslogd@barteksch at Fri Jun 27 17:30:38 2008 ...
bartek kernel: CPU1: Temperature above threshold

bartek kernel: CPU1: Running in modulated clock mode

bartek kernel: CPU0: Running in modulated clock mode
Po instalacji GNOME ładnie się uruchomił, ale co chwilę mam to piknięcie, a przy uruchomionym terminalu pojawiają się też te komunikaty. W BIOSie pokazuje mi temperatura procesora 74C, czyli komunikaty poprawne. Muszę też zaznaczyć, że nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, używałem już kilku innych pingwinów i przez kilka dni także Etcha. Na dodatek (to już od dawna) ciągle "bzyczy" mi procesor, próbowałem odkurzyć środek, ale nic to nie dało.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

nowe lepsze chłodzenie lub wentylator na procka.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Od pracy na luzie nie ma prawa się procek przegrzewać.

Sprawdz htopem czy jakiś proces nie zżera proca.
problem_o_0

Post autor: problem_o_0 »

Mam Athlona XP i temperatura procka (odczyt z biosu) czasami wynosi 95 C. To jest jakis blad w biosie bo radiator jest chlodny poza tym procek nie wytrzymalby takiej temperatury. Podobno aktualizacja biosa moze cos pomoc ale ja tego nie robilem gdyz nie jest mi to do niczego potrzebne.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

może się zdarzyć sytuacja że radiator nie przylega dobrze do procka i jest zimny a procek się przegrzewa.
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

tomii pisze:może się zdarzyć sytuacja że radiator nie przylega dobrze do procka i jest zimny a procek się
przegrzewa.
Malo prawdopodobne. Jesli kolega ma procesor AMD z odkrytym rdzeniem (Athlon/Duron/Sempron) to juz by juz dawno poszedl z dymem. Jesli zas Intela to 75 stopni w BIOSie to stanowczo za duzo. Bedac w BIOSie komputer nie wykonuje zadnych skomplikowanych operacji wymagajacacych wykorzystania mocy wiec jak na monitoring z tego poziomu to stanowczo za duzo.

barteksch:

Sprawdz temperature np. lm_sensors
Wyszukane tak na szybkiego
A jesli masz Windowsa to najlepiej roznymi programami tak zeby mniej wiecej wyciagnac srednia.

P.S.
Rzadko kiedy sie zdarza, zeby chipset plyty glownej zle odczytywal monit z czujnika CPU, jesli juz takie cos ma miejsce, to aktualizacja na niewiele sie zda. Osobiscie mialem taki przypadek na GIGABYTE GA7ZM + Duron 1,3GHz. Zaktualizowalem BIOS (przede wszystkim dla tego, aby zainstalowac CPU z takim zegarem), ale po kilu dniach plyta glowna wraz z procesorem odmowily posluszenstwa mimo, iz reszta pracowala w normie (mnoznik+FSB nie przeciazalo ukladu).

Po aktualizacjo monit sie nie zmienil.

Pozdrawiam
MaTiX

Post autor: MaTiX »

Ja mam podobny problem, ten link wyżej nie pomógł, przez dobry rok mam komputer włączony tak jak teraz (20h/dzień) i jakoś nigdy nic się nie spaliło, a teraz mi co chwilę wyskakują ostrzeżenia w konsoli.

Obrazek

Po prawej na conky widać jaka temperatura jest mniej więcej.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Przyjrzyj się odczytom dokładnie :) .
MaTiX

Post autor: MaTiX »

Ale, że co za dużo napięcia daje? Bo nie wiem... Myślałem nad dokupieniem wentylatora jeszcze..
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Po prawej na conky widać jaka temperatura jest mniej więcej.
A po lewej w konsoli widać, że nie czytałeś tego tematu :) .
ODPOWIEDZ