Witam.
Tak jak w temacie, czyli po reinstalacji Debiana Lenny, przeglądarki - FF, Opera bardzo długo oczekują na uruchomienie się strony.
Mam całkiem dobre łącze - 2mb - więc to nie to, tym bardziej że przed ponownym postawieniem systemu wszystko śmigało aż miło.
Teraz wpisuje adres i czekam 10-15 sek aż pojawi się strona - co jest dość denerwujące, skoro człowiek przyzwyczaił się do "pstryk i jest"
Po odpaleniu się strony, poruszanie się w jej zakresie przeważnie jest dość szybkie, lecz nie zawsze.
Czym to może być spowodowane i przede wszystkim - jak to zlikwidować?
Gdyby były potrzebne jakieś informacje-chętnie je podam.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
PS: Gdyby był już taki temat to przepraszam, ale ja go nie znalazłem, a szukałem na forum i w google.
Strasznie wolno odpalaj
Internet masz przez kabel czy może wifi? Miałem podobny problem (na wifi) - pomogła zmiana jądra. Popatrz tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=52066
internet mam przez kabel. juz czytałem o zmianie jadra. Zastanawia mnie tylko dlaczego przed reinstalacją systemu na obu wersjach jadra strony odpalały sie szybko. Przeinstalowalem debiana i jest syf- muszę sporo czekać az odpali sie jakas strona.
Wyczytałem też ze może to być problem z DNSem, ale znów pytanie j/w - dlaczego teraz? po reinstalce- wczesniej nic takiego nie było.
Ktoś ma jakieś pomysły?
PS:Kolejna dziwna sprawa to brak automatycznych aktualizacji systemu. W crontabie nie widze wpisu do tych aktualizacji. System instalowalem 2 raz,ta sama wersje co za pierwszym razem- i tam wszystko było "ładnie" a tu jakieś problemy.
Pozdrawiam
Wyczytałem też ze może to być problem z DNSem, ale znów pytanie j/w - dlaczego teraz? po reinstalce- wczesniej nic takiego nie było.
Ktoś ma jakieś pomysły?
PS:Kolejna dziwna sprawa to brak automatycznych aktualizacji systemu. W crontabie nie widze wpisu do tych aktualizacji. System instalowalem 2 raz,ta sama wersje co za pierwszym razem- i tam wszystko było "ładnie" a tu jakieś problemy.
Pozdrawiam
fnmirk, wyczyściłem pamięć - nic - miejsca mam sporo -2 gb - właśnie dlatego reinstalowałem system ponieważ przy pierwszej instalacji troszke zle podzielilem dysk, i konczylo mi sie miejsce na /
Teraz partycje / mam 6,5gb wiec miejsca jest. Inne dyski tez maja miejsce.
Jakies inne pomysły? co zrobić? co pokazać żeby ułatwić rozpoznanie problemu ?
Pozdrawiam.
Teraz partycje / mam 6,5gb wiec miejsca jest. Inne dyski tez maja miejsce.
Jakies inne pomysły? co zrobić? co pokazać żeby ułatwić rozpoznanie problemu ?
Pozdrawiam.
nie sadze żeby to było tym spowodowane (ale powyłączałem co było) ponieważ to jest czysta opera- jeszcze nic w niej nie instalowałem itp -i wolno chodzi.
Przedtem miałem Iceweasel- tez muuł, a miał zainstalowanego adblocka.
Java jest. flash tez jest ale nawet jego wyłaczenie nic nie daje.
Probowałem też na "czystym" Epiphany -też dno.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
EDIT:
Problem chyba rozwiązany- przynajmniej odnosze takie wrażenie/
Pozmieniałem DNSy -ponieważ te od mojego dostawcy było jakieś zamulone.
PZDR
Przedtem miałem Iceweasel- tez muuł, a miał zainstalowanego adblocka.
Java jest. flash tez jest ale nawet jego wyłaczenie nic nie daje.
Probowałem też na "czystym" Epiphany -też dno.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
EDIT:
Problem chyba rozwiązany- przynajmniej odnosze takie wrażenie/
Pozmieniałem DNSy -ponieważ te od mojego dostawcy było jakieś zamulone.
PZDR