Czy jest potrzeba usuwania Ubuntu

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
wilk_DB
Beginner

Czy jest potrzeba usuwania Ubuntu

Post autor: wilk_DB »

Mam Ubuntu, a chcę mieć na 6 miesięcy Xp i Ubuntu bo jest mi potrzebny dla siostry. Czy instalując Ubuntu muszę skasować XP, a potem dopiero wgrać Ubuntu? Próbowałem nie usuwając. Jednak podczas instalacji XP, płyta się włącza ale po wciśnięciu dowolnego klawisza z klawiatury system zaczyna się ładować a potem pokazuje się czarny ekran i dalej się nie instaluje.
rancherr

Post autor: rancherr »

jest cos takiego jak lilo lub grub... wiec mozesz miec obydwa systemy na komputerze... milion tematow na ten temat bylo... WSZEDZIE ;-)
Awatar użytkownika
rtgn

Post autor: rtgn »

o wciśnięciu dowolnego klawisza z klawiatury system zaczyna sie ładować a potem pokazuje się czarny ekran i dalej się nie instaluje.
To akurat nie jest problem tego, ze masz linuksa na dysku. Poczytaj o swoim biosie i podobnych problemach u wuja g.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jnajlepszym rozwiazaniem jest najpierw instalacja windowsa a potem linuxa. Niebezpieczenstwo odwrotnej instalacji (najpierw linux potem windows) jest tylko takie, ze windows nadpisze sektor rozruchowy jaki wczesniej zainstalowal linux,wiec musisz go przywrocic spowrotem, poza tym moze powstac problem z partycjami, cos moze przez to nie grac
sali
Beginner

Post autor: sali »

Dodam tylko, że istotne jest na jakiej partycji chcesz instalować tego Windowsa - musi to być partycja podstawowa. Tak jak linuksom nie przeszkadzają partycje logiczne, tak windows ma z nimi problem (przy instalacji)
SeRdEcZnY
Beginner

Post autor: SeRdEcZnY »

a ja polecam przeczytać tego posta.... choć ostatnio ściąłem sobie wersje XP sp3 MULTIBOT i zadziałało bez problemów... ;)

Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ