Instaluje Debian na starym laptopie ze stacja dyskietek. Karta sieciowa jest wykrywana poprawnie i konfiguruje ja przez DHCP.
Siec mam oparta o ruter D-Link DI-524. Komunikacja z innymi maszynami w sieci lokalnej odbywa sie poprawnie. Moge pobrac strone WWW z drugiej maszyny przez wpisanie wget itd. Niestety ping nie jest dostepny... nie wiem czemu.
Problem sie rozchodzi o to ze nie mam zadnych restrykcji na routerze, tylko na sztywno adresy IP po MAC by mi sie maszyny nie mieszaly. Ale i tak nie moge sie wydostac poza siec lokalna. Probuje sciagnac kozystajac z wget glowna strone google.pl ale nie dziala, DNS mam poprawnie ustawione. Nie dziala tez jak chce po adresie IP sciagnac strone glowna google.pl i inne.
resolv.conf i route mam ustawione tak samo jak na dwoch pozostalych maszynach. Nic to nie dalo.
To jest moje pierwsze spotkanie z Debian bo tylko on ma instalacje z dyskietek ktora mi rozpoznaje moja karte sieciowa na PCMCIA bez zgrzytow. Na pozostalych komputerach mam Gentoo i tam siec dziala poprawnie, pewnie czegos sie nie dopatrzylem.
Z gory dziekuje za pomoc.