Nagrywarka DVD LG - GSA-H42L nie wykrywa p
-
problem_o_0
Nagrywarka DVD LG - GSA-H42L nie wykrywa płyt CD
Witam,
Mam nagrywarke dvd GSA-H42L. Kasowalem plytke cd-rw, plyta byla porysowana wiec kasowanie trwalo i trwalo. Po kilkunastu minutach wyjalem plytke (w trakcie kasowania) i od tamtej pory naped nie wykrywa plyt cd, plyty dvd wykrywa normalnie.
Mial ktos juz podobny problem? Gwarancja mi juz minela, a na nowy naped nie mam kasy dlatego prosilbym o jakas dobra rade.
Mam nagrywarke dvd GSA-H42L. Kasowalem plytke cd-rw, plyta byla porysowana wiec kasowanie trwalo i trwalo. Po kilkunastu minutach wyjalem plytke (w trakcie kasowania) i od tamtej pory naped nie wykrywa plyt cd, plyty dvd wykrywa normalnie.
Mial ktos juz podobny problem? Gwarancja mi juz minela, a na nowy naped nie mam kasy dlatego prosilbym o jakas dobra rade.
-
problem_o_0
Kasowalem pod gnome programem gnomebaker. Nie moglem wysunac plytki podczas nagrywania wiec wylogowalem sie z gnome, laser nadal migal ale juz dalo sie otworzyc naped. Jesli czyta plyty dvd to laser musi byc dobry wiec moze wystarczy wgrac nowy firmware. Ale chcialbym zeby ktos w temacie udzielil jakiejs rady bo jak po wgraniu nowego oprogramowania siadzie mi caly naped to chyba sie zalamie 
ps. wakacje ida, a kasa ubywa, nie mam zamiaru na razie wydawac ani grosza na kompa dlatego musze to zrobic ;]
ps. wakacje ida, a kasa ubywa, nie mam zamiaru na razie wydawac ani grosza na kompa dlatego musze to zrobic ;]
-
problem_o_0
Ja mam podobny problem, z tym że od kiedy zainstalowałem Debiana nagrywarka dvd nie wykrywa mi płyt dvd. O dziwno, gdy włożę czystą płytę dvd to mogę ja nagrać i wczytać. Problem jest z płytami z innych komputerów. Z płytami cd nie ma problemu. To chyba nie oznacza konieczności wymiany sprzętu, skoro ta nagrywarka działa pod windowsem
Ktoś wie co mogę z tym zrobić?
Spokojnie, nikt Cię nie pogryzie
. Przywykłeś do Windowsa. W KDE coś takiego jest uruchamiane domyślnie, nazywa się "daemon powiadamiania o nośnikach" i "KDED manager mediów". Rozumiem że używasz GNOME?
W Linuksie wykrywanie sprzętu nie jest jawne, tzn nie ma 'tu ru' i dymka w trayu. Jeśli chodzi o pendrive'y, uruchamiasz konsolę i w niej wpisujeszW dużym skrócie: jeśli pojawia Ci się coś podobnego do tego
oznacza, że sprzęt na usb został poprawnie wykryty i rozpoznany, teraz od Ciebie zależy co z nim zrobisz. Domyślam się, że chcesz zamontować, tzn zrobić tak, żeby można było skorzystać z nośnika?
W Linuksie wykrywanie sprzętu nie jest jawne, tzn nie ma 'tu ru' i dymka w trayu. Jeśli chodzi o pendrive'y, uruchamiasz konsolę i w niej wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
dmesgKod: Zaznacz cały
lis6502@debian:~$ dmesg |tail
[96184.576259] usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 9
[96184.776959] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[96184.777148] scsi6 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
[96184.777321] usb 2-2: New USB device found, idVendor=054c, idProduct=01bd
[96184.777324] usb 2-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[96184.777326] usb 2-2: Product: Silicon Media R/W
[96184.777328] usb 2-2: Manufacturer: Sony
[96184.777329] usb 2-2: SerialNumber: 500000020BA1
[96184.777343] usb-storage: device found at 9
[96184.777345] usb-storage: waiting for device to settle before scanning