ipsqos-1.10.9 Jakie jest wasze zdanie o tym projekcie?

Wszystko Off Topic
pawel_wolomin

ipsqos-1.10.9 Jakie jest wasze zdanie o tym projekcie?

Post autor: pawel_wolomin »

wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Myślę, że program słabo udokumentowany jest niewiele wart. Nasi superfachowcy nie chcą przyjmować tego do wiadomości... Podobne właściwości ma shorewall, tyle że jest udokumentowany i free.

Pozdrawiam
pawel_wolomin

wojtekz_ a co byś polecił?
wojtekz_
Beginner

pawel_wolomin pisze:wojtekz_ a co byś polecił?
Ja używam shorewalla, który bazuje na standardowym mechanizmie jądra Linuksa do filtracji pakietów i routingu (iptables, iproute), ale jest wiele programów które realizują podobne zadania (guidedog, ferm i in.). Być może najważniejsze w ofercie tej firmy (coolsolutions) jest określenie tzw. polityki (obsługi pakietów) i odpowiednie skonfigurowanie oprogramowania do warunków klienta. Wtedy warto być może za to zapłacić...

Pozdrawiam
pawel_wolomin

Mysle czy dac router czy to LINKSYS RV082-EU Router xDSL, 2xWAN, 8xLAN, VPN Fi http://allegro.pl/item389692578_linksys ... pn_fi.html
wojtekz_
Beginner

Chyba w tej kwestii Ci nie pomogę... Nie znam się za bardzo na sprzęcie, poza tym to się bardzo szybko zmienia, nowe urządzenia (niektóre) są w zasadzie samodzielnymi serwerkami pakietów. Właśnie za określenie prawidłowej infrastruktury dostosowanej do potrzeb klienta płaci się takim firmom jak ta, oprogramowanie jest sprawą wtórną, ale powinno być udokumentowane, żeby nie kupować kota w worku.

Pozdrawiam
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

Może to troszkę odbiegnie od tematu, ale ja do tego typu zastosowań używam pakietu Fli4l (http://www.fli4l.de/). Odpaliłem go na starszym, niepotrzebnym komputerze, przystosowałem do pracy na dysku, przerobiłem i muszę przyznać, że jest naprawdę świetny jeśli chodzi o zarządzanie siecią. No i obsługuje nawet bardzo "egzotyczne" scenariusze sprzętowo-programowe.
ODPOWIEDZ