Problemy z sieci

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Problemy z siecią przez dhcp

Post autor: giaur »

Witam,

Problem jest nastepujacy. Moj isp dostarcza net przez dhcp, wiec mam ustawione inet dhcp w konfiguracji sieci. Za kazdym razem po polaczeniu (w roznych odstepach czasu) okazuje sie, ze siec przestaje dzialac...

Objawia sie to w ten sposob, ze nie otwieraja sie strony, pingi w ogole nie wychodza (czyli wyglada to tak, jakby polecenie ping sie zawiesilo, po napisaniu ping google.pl nie wyswietla zupelnie nic, nawet tego ze adres jest nieosiagalny). Oczywiscie iface jest caly czas podniesiony.

Wiec wydaje polecenie /etc/init.d/networking restart ... i okazuje sie w tym momencie, ze adresu ip juz nie dostane... dhcp zachowuje sie tak, jakby w sieci nie bylo serwera dhcp.

Wiec w dalszej kolejnosci: probuje skonfigurowac iface jako statyczny (Bez dhcp) - i co sie okazuje? Nie mozna podniesc interfejsu, bo otrzymuje komunikat, ze urzadzenie jest zajete.

To wszystko dzieje sie do restartu. Po restarcie znow przydziela adres przez dhcp i wszystko dziala.... dopoki znowu siec nie zniknie. Jezeli mam ustawione statyczny iface, to po restarcie sie polaczy, ale sieci nie ma (i to nie jest kwestia dns-ów).

Co moze byc tego przyczyna?

Jedna rzecz jest jeszcze dziwna - za kazdym razem przy uruchamianiu systemu gdy iface jest podnoszony (niewazne czy dhcp czy static), dostaje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

WARNING: invoke-rc.d called during shutdown sequence
enabling safe mode: initscript policy layer disabled
I teraz nie wiem, czy to wina isp, czy mojego systemu ... macie jakies pomysly?
PrEZeS
Beginner

Post autor: PrEZeS »

Spróbuj wykonać

dhclient eth0
Ale najpierw pokaż co pokazuje

ifconfig eth0
gdy pada łączność
Ja swego czasu miałem podobne problemy tylko z kartą ethernet w "serwerze domowym" (robi za router, serwer DHCP i FTP). Adres IP (jak i reszta konfiguracji np. brama) sam się przestawiał, (mimo iż w /etc/network/interfaces siedziała poprawna konfiguracja karty) co skutkowało że do uruchomionego na nim ftp nie było się jak dostać. Rozwiązaniem było wywalenie NetworkManagera, oraz dopisanie do rc.local

ifconfig eth0 172.16.0.1 netmask 255.255.0.0 up
/usr/sbin/dhcpd eth0
Oczywiście u Ciebie odpada ta druga linijka bo nie masz serwera dhcp
giaur
Member

Post autor: giaur »

Hmm, usunalem z interfaces wpis dotyczacy ustawiania MAC (bylo to ustawiane na moj MAC) i od tej pory dziala ... przedtem bylo tak, ze raz dostawalem IP, a 5 razy nie. Nie wiem czemu, skoro MAC byl ustawiany na taki sam, jaki karta ma wbudowany... z drugiej strony, moze to byl problem u ISP a to tylko zbiego okolicznosci, sam nie wiem. W kazdym razie jak dotad problemow nie ma....

Zastanawia mnie jeszcze ten komunikat, ale wyczytalem gdzies ze to chyba bug.,.... obecny od jakichs 4 lat hmm
ODPOWIEDZ