Par

Wszystko Off Topic
sebekk

Post autor: sebekk »

Mam inne pytanie, Od czasu jak mi się zawiesiła opera po uruchomieniu XFCE wyświetlają mi się cztery okna konsoli, które miałem wtedy włączone. Jak to wyłączyć ? Druga rzecz. Po ściągnieciu pliku przez przeglądarkę mam go w katalogu Desktop, ale na pulpicie jest dopiero widoczny po ponownym uruchomieniu XFCE, analogicznie jest przy kasowaniu, z pulpitu znika dopiero po restarcie XFCE. Ktoś ma pomysł co z tym zrobić ?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Wylacz nadmiarowe konsole i wyloguj sie z XFCE z zaznaczona opcja zapisywania sesji. (prawdopodobnie w tym jest cos namieszane)

Co do tych plikow na pulpicie zobacz czy masz zainstalowany monitor plikow i folderow

Kod: Zaznacz cały

gamin
sebekk

Dzięki Yantar znowu za pomoc, zadziałało. Może napiszesz jakiś poradnik dla początkujących - pierwsze kroki po instalacji lub coś w tym rodzaju ? ;-)
yantar
Member

Post autor: yantar »

E to wszystko jest na forum, ja tylko powtarzam co jest w innych miejscach ;d
Choc faktem jest, ze przydalo by sie zrobic temat dotyczacy pakietow, ktory dobrze jest doinstalowac samemu na poczatku typu - gamin, i troche pakietow z roznych srodowisk (aplety monitorow sieci etc, ludzie sie o to pytaja, a tego nie ma przy podstawowej instalacji i dla niektorych jest to sporym utrudnieniem albo wrecz zniecheca)
sebekk

Dla mnie to właściwie pierwsze podejście do Linuxa i muszę się dużo rzeczy naraz nauczyć i to mnie denerwuje i to że musiałem się kilka razy namęczyć z rzeczami z którymi nie myślałem że w ogóle będą jakieś problemy, ale mam nadzieję że z czasem będzie lepiej.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
sebekk

Dla mnie trudniejsza była Mandriva. Doszedłem z nią do etapu konfigurowania internetu i moja przygoda z Linuxem skończyła się po kilku dniach. Teraz robię drugie podejcie. Z Debianem jak narazie zaszedłem dalej więc nie jest źle. Poza tym ja się nie łamię ja się tylko wkurzam jak czegoś nie mogę zrobić ;-) A w Linuxe sporo tego na początku
Lemur1993

Post autor: Lemur1993 »

A ja mam zawsze problemy ze stabilnością i zależnościami.
Używałem Mandrivy ale jak potem się okazało są problemy z Firefoxem.
a Opera nie chce współpracować z flashem :evil:

Ubuntu - (700 MB) coś mało :mrgreen: i znowu to samo dużo pakietów trzeba ściągać jak chce sobie zainstalować jakiś program?

Slackware - Praktycznie wcale niema zależności.

Debian Etch - Stabilny ale stare programy. No chyba że się zaktualizuje jakoś?

PS: Szukam dystrybucji max multimedialnej i żeby na 1 DVD miała takie już pakiety, żeby można było bez problemów zainstalować stery ATI (.run) albo gry (.run)
_dexter

Post autor: _dexter »

Ale marudzisz :)
Debian Etch - Stabilny ale stare programy. No chyba że się zaktualizuje jakoś?
Etch to wersja stricte serwerowa, chcesz mieć nowsze oprogramowanie robisz upgrade do lenny lub sid.
Jeśli mówisz że w Ubuntu trzeba ściągać za dużo pakietów zobacz jego pochodną czyli Linux Mint.
PS: Szukam dystrybucji max multimedialnej i żeby na 1 DVD miała takie już pakiety, żeby można było bez problemów zainstalować stery ATI (.run) albo gry (.run)
Wypróbuj może Fedorę, PCLinuxOS, Suse. Co do gier powiedz jakie chcesz uruchamiać.
Lemur1993

Post autor: Lemur1993 »

http://icculus.org/lgfaq/gamelist.php :mrgreen:

Znaczy nie wszystkie, ale większość jest dobra :-D
Najlepiej z rozszerzeniem (.run) te ze źródeł to nie zawsze mi chodzą.
ODPOWIEDZ