[+] modem st330 net24 - Debian Lenny

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
szamot83

Post autor: szamot83 »

Problem polega na tym, że ja mam to wszystko za sobą.
fnmirk pisze:Dopóki po wpisaniu pppd call neo nie nawiążesz połączenia to reszta jest niewarta zabawy. Skrypty i wszystkie opisy uruchamiają tylko i aż tylko pppd. Szukaj rozwiązań związanych z netią na polskich stronach.
np.: Ten jest do netii
Na polskich stronach dostaję odpowiedzi takie jak od Ciebie (bez urazy), że to ja robię coś nie tak. Sory, ale te tutki są tak łopatologicznie napisane, że nie mogę się mylić, zwłaszcza, że część kopiuje i wklejam i na dodatek robię każdy po kilka razy, instalując przy tym od nowa system.

Zobacz sobie właśnie ten tutek(z cytatu). On ma na końcu to o co pytałem:
sudo install -m 744 dial /etc/init.d &&
sudo ln -s ../init.d/dial /etc/rc2.d/S95dial &&
sudo ln -s ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf
Nie wiem jak wpisać to do konsoli, bo mi wyskakuje unrecognized command install. To jest ostatnia metoda jaka mi została. więcej nie znalazłem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

To nie jest niezbędne do uruchomienia połączenia. Ważny jest plik /etc/resolv.conf. Zajmujesz się niepotrzebnie skryptami, które są jak piszę kolejny już raz tylko i wyłącznie uzupełnieniem konfiguracji i nie są niezbędne.
Jeszcze raz:

plik firmware (sprawdź może twój zestaw firmware jest niewłaściwy),
uzupełnij plik /etc/resolv.conf odpowiednimi dns,
plik /etc/ppp/peers/neo ma zawierać takie wpisy jak podane na forum, uzupełnione Twoim loginem do internetu (jest tam miejsce na wpis),
sprawdź czy są załadowane moduły w kernelu do obsługi modemu

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep usbcore
podpinamy modem i po jego synchronizacji wydajemy polecenie jako root

pppd call neo
i ma działać.

Pobierz może jakąś wersję ubudsl i z niej wypakuj firmware do swojego modemu.
http://www.ubudsl.com/pl/pobierz.php

Prawdę mówiąc coś robisz źle, z tym modemem nie ma żadnych problemów.

Ja mam neostradę i u mnie nie ma problemów.
szamot83

fnmirk pisze:plik firmware (sprawdź może twój zestaw firmware jest niewłaściwy),
uzupełnij plik /etc/resolv.conf odpowiednimi dns,
plik /etc/ppp/peers/neo ma zawierać takie wpisy jak podane na forum, uzupełnione Twoim loginem do internetu (jest tam miejsce na wpis),
sprawdź czy są załadowane moduły w kernelu do obsługi modemu
To nie działa, ponieważ, jak wyżej napisałem, to jest netia na łączach netii.
Prawdę mówiąc coś robisz źle, z tym modemem nie ma żadnych problemów.

Ja mam neostradę i u mnie nie ma problemów.
Neostrada - pppoa. Netia - pppoe.
Po tygodniu poradziłem sobie, wszystko robiłem dobrze, tylko proble tkwił w tych poleceniach, o które pytałem. Okazuje się, że te komenda, z którą miałem problem, to w przełożeniu na debiana "chmod", a pozostałe komendy bez zmian (oczywiście wpisywane bez sudo). I działa.
Dzięki za poświęcony czas i linki.
Pozdrawiam
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

szamot83, zrobiłem nowa wersję skryptu.

Tu do pobrania:

http://localh0st.ma.ciasny.net/pliki/debian_net24_st330.rar 
Aby rozpakować potrzebujesz unrar(a), lub wypakuj Winrarem w Windowsie. Trochę go skróciłem. Aby zainstalować, przeczytaj to:

http://nirva.ni.funpic.org/Linux/README.txt

Skrypt wykonuj najlepiej z roota (w konsoli wpisz su, i następnie hasło admina). Później jak masz skrypt (folder ze skryptem) na np. pulpicie, to wklep:

cd /home/nazwa_usera/Desktop/debian_net24_st330/

chmod +x net24-install.sh 
Teraz skrypt zapyta o nazwę usera, hasło i tyle. Nastąpi restart i powinno wszystko śmigać.

Będziesz najpewniej pierwszą osobą która będzie go próbować zainstalować (tą wersję). Ja sam nie używam już Debiana, więc nie mam jak sprawdzić.
¯yczę powodzenia, jeśli będą jakieś błędy to proszę je wkleić do tematu. :->
Pozdrawiam.

/Widzę że się troszkę spóźniłem, i nie przeczytałem ostatniego postu do końca. Poza tym, w Debianie jest su, a sudo opcjonalnie, tak więc powinno się instalować przez su. /
fnmirk
Senior Member

localh0st pisze:Aby rozpakować potrzebujesz unrar(a), lub wypakuj Winrarem w Windowsie. Trochę go
Wystarczy 7zip

apt-get install p7zip p7zip-full p7zip-rar
Pomoc

7z -h
wypakowanie plików rar

7z e debian_net24_st330.rar
otw

Post autor: otw »

Wybaczcie, ale nie czytalem calego tematu. Tutaj masz link:

Wysyłanie pliku zakończone

Plik net24.rar został pomyślnie wysłany na serwer WyslijTo.pl
Możesz go ściagnąć z adresu: http://s010.wyslijto.pl/?file_id=39567830413520373916

Po rozpakowaniu pliku bedziesz mial ten skrypcik od lockal0st + wymagane paczki do dziala tego skrypciku. Wpierw zainstaluj ppp z plytki debiana, a potem pakiety z tego pliku co wrzucilem na wyslijto. Jak juz poinstalujesz te paczuszki to wklep w secrets:

'login@net24com.pl' * 'haslo'
Rowniez musisz wklepac login w pliku speedtch. Dziala w 100% w etchu, natomiast w lennym mozesz miec problem z aktualnymi paczkami, powodzenia !
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

otw, faktycznie, zapomniałem, że jak ktoś ma postawiony system np. z 1CD to może nie mieć wszystkich pakietów dostępnych. Później jeszcze raz poprawie skrypt.
otw

Post autor: otw »

localh0st, wiec jak ktos ma postawiony system na CD1 nie ma na pewno pakietow wymaganych do dzialania tego skryptu, poniewaz plyta debiana CD1 ich nie zawiera. Dlatego ja musialem instalowac stabilna wersje debiana i potem dopiero aktualizowac do wersji testowej, poniewaz CD1 lenny ma starsze pakiety niz te dostepne w sieci i powstawaly problemy z zaleznosciami. Twoj skrypt jest bardzo dobry i dzieki niemu moge korzystac z internetu na debianie (dzieki :***) Jedyna wada jest brak pakietow wymaganych przez Twoj skrypt na CD1. pzdr
szamot83

localh0st, przeinstaluję system i sprawdzę nową wersję jutro. Z przyjemnością mogę stać się testerem tego skryptu. Mam w tym tygodniu drugą zmianę, więc i tak nie będę miał czasu na naukę nowego systemu, a raczej wykorzystam wolny czas na teorię. Mogę sprawdzać skrypt (i instalować od nowa system) codziennie - scena musi się rozwijać. Jak chcesz, to odezwij się na gg, to na bieżąco będę przekazywał Ci problemy i sugestie.
Mam kilka uwag na początek (przed sprawdzeniem).
1 Pakiet unzip nie jest domyślnie instalowany, ponadto nie ma go na płycie. Lepiej (moim zdaniem) byłoby gdybyś spakował to tar'em, ponieważ debian ma go na starcie. Oczywiście debian -lenny.
2 Do poprawnego działania internetu netii (na łączach netii). potrzebny jest pakiet br2684, nie ma go na płycie (cd - nie wiem jak w przypadku DVD), więc dobrzeby było, gdybyś zamieścił go w archiwum. Do tego dochodzą zależności (chyba tylko libatm1) nie pamiętam, czy są na płycie, ale jak coś to dam znać.
3 Komenda sudo, nie jest domyślnie instalowana.

Oczywiście wszystko można ściągnąć i samemu zainstalować, ale jeżeli już piszesz skrypt, to po to, żeby początkujący użytkownik z łączami netii nie zraził się do linuksa tak jak ja.
Jeżeli coś mi się przypomni, to dopiszę.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-06-15, 21:57 ]
Oj sorki Panowie. Nie zauważyłem, że wątek ma drugą stronę.
W każdym razie, przed chwilą pobrałem archiwum od otw.Pakiet libc6, jest na płycie. Zainstaluje się przy okazji instalacji "build-essential" i (jeżeli dobrze pamiętam) "gcc".

Napiszcie mi, który mam sprawdzić (od localh0st, czy otw). System już przeinstalowałem, więc mogę to zrobić jeszcze dziś.
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

szamot83 pisze:Komenda sudo, nie jest domyślnie instalowana.
Jest w trakcie instalacji pytanie instalatora o to czy chcesz korzystać z opcji sudo czy nie (na pewno w trybie ekspert).
ODPOWIEDZ